Vijesti

Visoka predstavnica EU sa zvaničnicima BiH: Nova šansa za Bosnu

SARAJEVO - Evropska unija neće spuštati kriterijume i standarde koje očekuje da BiH ispuni na evropskom putu. Cilj je da zemlja na novim osnovama nastavi napredak ka članstvu u EU, a domaći političari su obećali da će raditi na tome.

Ovo je u petak u Sarajevu izjavila visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini nakon sastanka sa zvaničnicima BiH i liderima vodećih političkih partija u RS i FBiH.

- Uslovi ostaju isti i oni se neće mijenjati ni u budućnosti. Tražimo socijalno ekonomske reforme i funkcionalnost zemlje - rekla je Mogerinijeva.

Predstavnici EU traže deblokadu evropskog puta, primjenu odluke Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić - Finci“, kojom je zemlja optužena za diskriminaciju nacionalnih manjina, jer im Ustav ne dozvoljava da se kandiduju za članove Predsjedništva BiH, stvaranje funkcionalnije države i uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije između države i entiteta kada je riječ o ispunjavanju briselskih uslova.

Mogerinijeva je dodala da će nakon 15. decembra biti definisani konkretni potezi za BiH. Sa njom je doputovao i evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han koji je kazao da je EU spremna da pruži doprinos evropskim integracijama BiH, ali da je cijeli proces u rukama političara i domaćih institucija.

Predsednik RS i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da inicijativa EU o nastavku procesa reformi u BiH da bi se olakšala procedura pristupa Uniji ima podršku vlasti Srpske.

Dodik, predsjednik DNS Marko Pavić i lider SP Petar Đokić predali su evropskim zvaničnicima zajedničku izjavu kojom podržavaju napore EU da BiH i Republici Srpskoj omogući brže kretanje u procesu pridruživanja Uniji.

- Cilj je da se što prije aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - navodi se u izjavi.

Sastanak sa evropskim zvaničnicima obilježile su i svađe domaćih političara. Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović optužio je Dodika i Zlatka Lagumdžiju za blokadu evropskog puta. Dodik je odgovorio da BiH neće uspjeti sa Izetbegovićevom politikom.

PAPIR PIŠEMO SAMI

Mogerini i Han sastali su se sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem. Ivanić je ocenio da se BiH nalazi u procesu u kome EU treba „malo šire“ da joj otvori vrata.

- Ovo je prvi put da iz Brisela nije došao „nikakav papir“, nego taj papir treba da pišu domaći političari, odnosno Predsjedništvo BiH treba da pripremi prijedlog prihvatljiv za sve - kazao je Ivanić.

BOSIĆ: dobre namjere

Predsednik SDS Mladen Bosić izjavio da su Mogerini i Han došli u Sarajevo sa dobrom namjerom da „otkoče“ procese u BiH. Bosić je naveo da su svaki izbori nova šansa da se prevaziđu odnosi iz proteklih osam godina koji, kako je naveo, građanima nisu doneli ništa dobro.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog