Region

Nikolić: Kad tad Kosovo ili Evropa

BEOGRAD - Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom: ili Kosovo ili Evropa i na to moramo da budemo spremni, kaže predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Brisel će nas suočiti sa priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni. O tome što prije treba da postignemo nacionalni konsenzus i vrijeme je da o tome razgovaram sa premijerom Vučićem", rekao je Nikolić u intervjuu za Večernje novosti.

On dodaje da riječi komesara EU Johanesa Hana, koji je o tome govorio, niko iz EU nije demantovao, "a to znači i da komesar nije govorio samo iz svoje glave, već je očigledno iznio zvaničan stav".

Upitan da li bi predvodio državu koja bi se odrekla Kosova zarad članstva u EU, Nikolić kaže da ne bi učestvovao u vladi koja bi priznala nezavisnost Kosova i "koja bi mjerila hoćemo li više evra dobiti ako ga se odreknemo".

Na dodatno pitanje smatra li da bi vlada u tom slučaju pošla za njim, odgovara da ne sumnja da bi Vlada imala istu poziciju.

"Ne mora da pođe za mnom. Pošla bi za svojim Ustavom, interesima i raspoloženjem građana Srbije, čašću, moralom...Ne sumnjam da bi Vlada imala istu poziciju u tom slučaju", rekao je predsjednik Srbije i dodao da među ljudima koji nešto znače u srpskoj politici ne vidi nijednog koji bi se odrekao Kosova i da bismo se "istovremeno odrekli svega onoga što nas čini Srbima".

Nikolić je takođe, upitan zašto je odlučio da prvi od zvaničnika o tome progovori, rekao da vidi da se osim njega na tu temu niko ne izjašnjava ili kaže da tog uslova nema u pregovorima.

"Ne treba da zabijamo glavu u pijesak poput noja i da ne vidimo lava koji nas jede odozgo", zaključio je predsjednik Srbije.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog