Vijesti

Mladi matematičar iz Prijedora razbija sve stereotipe o odlikašima

Đorđe Mitrović iz Prijedora drugi je razred gimnazije i otkako ide u školu nikada nije imao zaključnu četvorku iz bilo kojeg predmeta.

O zaključnim trojkama kojih je u cijelom školovanju dobio dvije-tri nema ni govora, a dvice i jedinice osim kao rezultat nekog od zadataka iz matematike su mu nepoznate.

Đorđe je regionalni i republički prvak iz matematike, a na državnom takmičenju osvojio je 17. mjesto. Iako većina genijalaca kriju tajnu uspjeha, Đorđe je bez imalo suzdržavanja otkriva:

"Redovno i pomalo. Učim 10 minuta, pa onda malo slušam muziku, i to je to", kaže nam Đorđe.

Oni koji idu ili su išli u neku od škola orijentisanih matematici, znaju da su među težima one Venea T. Bogoslavova. Đorđe nam kroz smijeh kaže da on te zbirke ima, ali ih koristi ‘za zagrijavanje’.

"Koristio sam ‘Matematiskop’ i zbirke zadataka sa raznih takmičenja", pojašnjava. Kaže da na internetu takođe prati šta je bilo na drugim takmičenjima i šta je ‘trend’.

"Od svega me trenutno najviše zaokuplja i najviše mi se sviđa teorija brojeva, ali se dobro snalazim i u drugim oblastima“, priča nam Đorđe, ali otkriva da ima i polje gdje se ne snalazi i gdje mora još mnogo za uraditi:

"Kombinatorika, to mi baš ne ide najbolje jer se oslanja na formule i sisteme…“.

Što se nastavka školovanja tiče, kaže da mu je cilj sa najboljim ocjenama završiti gimnaziju, pa se onda okušati na matematičkom fakultetu u Beogradu ili Novom Sadu. Razmišlja i šta bi poslije fakulteta…

"Volio bih nastaviti sa usavršavanjem i baviti se nekim naučnim radom. Ako bih predavao matematiku, volio bih da to bude iz neke jače oblasti“, bez lažne skromnosti govori Đorđe koji uz svu matematiku nađe mjesta i za – fiziku! Ali, tu je ‘samo’ treći na republičkom takmičenju…

"Pripremam se za naredno takmičenje, vjerujem da će biti bolje. Tu je problem kao i sa matematikom – nemamo organizovane pripreme za jača takmičenja kao što bi trebalo, već se pripremam sam i po nekom svom programu, i ono što imam kroz školu. Ako bih imao ozbiljnije pripreme za matematiku, vjerujem da bih mogao ostvariti bolji rezultat i na državnom takmičenju čemu svakako težim", kaže Đorđe.

Kako smo spomenuli na početku teksta da je tajna svega to da malo uči a malo se zabavlja, Đorđe nam otkriva da stereotip o tome kako odlikaši provode sate uz knjigu za njega ne važe:

"Nije mi jasno kad neko kaže da je učio do ujutro za neki kontrolni. U suštini ne volim mnogo da učim, zato sam u nekim drugim predmetima ponekad i ‘kampanjac’, a matematiku baš volim jer tu nema ‘bubanja’ – naučiš princip i samo ga primjenjuješ iz zadatka u zadatak", otkriva.

Kaže da ima dosta slobodnog vremena koje najčešće provodi sa svojom ekipom, a obično idu u kino da pogledaju neki od novijih filmova. I tu kaže da kod njega ne važe stereotipi o Sheldonu Couperu…

"Naprimjer, nisam uopšte neki fan naučne fantastike, Ratova zvijezda ili Zvjezdanih staza. Radije pogledam neki dobar triler“, kaže nam Đorđe i otkriva još jednu strast – japanski stripovi:

"Preko interneta pratim izdanja prevedana na engleski. Volim i crtati likove iz stripova, ali to više dok odmaram i iz hobija“, priča Đorđe, te dodaje da uz čitanje stripova ili odmor poslije učenja voli poslušati hard rock a ponekad i dubstep. Kao i veliki broj vršnjaka kaže da voli ljeto, a posebno se prisjeća ljetnjeg kampa u Kumboru 2013. organiziranog preko Javnog fonda dječije zaštite RS.

"Pozvan sam kao odličan učenik. Bilo nam je super, imali smo mnoge sadržaje, a jednu večer sam se čak okušao i kao voditelj talent showa, moglo bi se reći da sam se dobro snašao“, kaže nam Đorđe te dodaje da nakon tog kampa održava mnoga prijateljstva i kontakte sa vršnjacima iz svih krajeva i iz Prijedora kao i sa Darkom Raušem iz Centra za socijalni rad Prijedor preko kojeg je organizovan odlazak na kamp.
 
"Đole je super i vjerujem da će ako ovim tempom nastavi biti učenik generacije. Na Kampu je bilo lijepo, i drago mi je da smo i nakon toga ostali u kontaktu, kao i da svi učesnici održavaju kontakte i druže se”, kaže nam Danko a kako on ima 25 godina dok smo ih fotografisali Đorđe se šalio kako se sa fotografije neće znati ko je gimnazijalac a ko socijalni radnik.
 
Prijedor je jedna od deset opština u BiH uključenih u projekat "Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za sprovedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, BOsanska Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.
 
Projekat ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti, piše ZaSvakoDijete.ba.
 
izvor: Klix
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog