Vijesti

Pumpe nelegalno pune plinske boce

Nelegalno punjenje plinskih boca za domaćinstva na benzinskim pumpama uzelo je maha, zbog čega su nadležne inspekcije pooštrile kontrole i najavile kažnjavanje svih koji krše propise.

U Inspektoratu RS su istakli da u Srpskoj postoji osam ovlašćenih punionica plinskih boca za domaćinstvo, a da se svi ostali neovlašćeno bave tim poslovima.

Plinske boce moguće je puniti pomoću određenog adaptera na svim benzinskim stanicama na kojima postoje instalacije i oprema za sipanje auto-gasa. Većina benzinskih pumpi to i koristi i na taj način potrošače izlaže opasnosti, a i sebe velikoj odgovornosti, jer takav način punjenja može da izazove tragične posljedice.

- Inspektorat je preduzeo akciju koja još traje i u kojoj tržišna, tehnička i inspekcija zaštite od požara pregledaju benzinske stanice u pogledu neovlašćenog i nekontrolisanog punjenja plinskih boca. Te kontrole prvo su bile preventivne, a zatim će uslijediti i represivne da bi se spriječila ova pojava. To je jedini put da omogućimo da korisnici imaju bezbjedne boce i da se izbjegnu nesagledive posljedice - kazao je glavni republički inspektor zaštite od požara Radenko Popović i dodao da su nepravilnosti utvrđene na individualnim benzinskim pumpama, jer veći distributeri imaju punionice.

Termoenergetski inspektor Slavko Kozomara kaže da u banjalučkoj regiji atestaciju boca obavlja samo "Krajinapetrol", dok ostale punionice koje to ne rade boce atestiraju kod "Krajinapetrola" ili firmi u FBiH. U Trnu takođe postoji firma koja ima ovlašćenje da radi atestaciju boca za domaćinstvo, ali ona to ne radi.

- Na prodajnom mjestu ne smije biti boca koja nije atestirana. Posljednjih godina nismo nalazili neatestirane boce u prodaji, a tome su prije svega doprinijele rigorozne kazne - kazao je Kozomara i dodao da je ove godine pregledao 10.000 boca u "Krajinapetrolu".

U "Krajinapetrolu", koji ima punionicu gasa u Ramićima, kažu da se u ovom pogonu ispituju sve boce, ventili i rade sve druge zakonom propisane provjere prije nego što boce odu prema krajnjim korisnicima. Rukovodilac Tehničkog sektora u "Krajinapetrolu" Nebojša Macanović je kazao da benzinske pumpe koje pune plinske boce ne samo da krše zakon, nego i dovode u pitanje bezbjednost onih koji te boce koriste.

- Na većini pumpi koje prodaju auto-gas plinske boce pune putem adaptera koje postave na pištolje za auto-gas. Na taj način pumpe obavljaju posao za koji nisu registrovane, ali i ugrožavaju bezbjednost građana. Punjenje boca na taj način onemogućava ispitivanje ispravnosti ventila na boci i nema kontrole napunjene količine - istakao je Macanović.

Upozorio je da se svaka napunjena boca mora ispitati, posebno što se tiče ispravnosti ventila na boci i napunjenosti boce.

- Na mnogim pumpama boce se pune tako što se i ne vade iz gepeka i na taj način predstavljaju prave tempirane bombe. "Krajinapetrol" boce puni u punionici Ramići, gdje se vrši i redovna kontrola ispravnosti i atestiranje boca i ventila uz obavezno prisustvo termoenergetskog inspektora. Tek nakon što se on uvjeri u ispravnost boce, na nju se utiskuje žig, odnosno vrši atestiranje - kazao je Macanović i dodao da se atestiranje radi svakih pet godina.

On je istakao da, za razliku od boca za domaćinstvo, automobili imaju razne sigurnosne ventile i da im je armatura tako napravljena da ne može da dođe do prepunjavanja boce.

Radenko Popović je istakao da je inspekcija zaštite od požara u posljednja dva mjeseca kontrolisala više od 100 benzinskih stanica, punionica i terminala tečnog naftnog gasa i donosila rješenja za isticanje zabrana i upozorenja na opasnosti zbog punjenja boca na stanicama.

- Problem kod ovih kontrola je što inspektor mora imati dokaz da se boce toče na pumpama, odnosno čekati u neposrednoj blizini stanice i na licu mjesta zateći radnike pumpe da pune boce i fotografski dokumentovati ove radnje - kazao je Popović.

Izvor: Glas Srpske

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog