Region

Iz drugih medija (Novosti): Berlin poslao novih 11 uslova Srbiji!

Briselski uslovi za otvaranje poglavlja 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, a kojim, na insistiranje Njemačke treba da počnu pregovori sa EU, za Srbiju su gotovo „nemogući“, jer mnogi od njih zadiru u status Kosova - saznaju „Novosti“.

Prema pisanju ovog medija, postoji jedanaest zahtjeva na kojima insistira Berlin, koji zvanično predstavljaju primjenu Briselskog sporazuma, ali se ispunjenjem nekih od njih faktički podržava nezavisnost Kosova.

Tu su, između ostalih, i donošenje statuta Zajednice srpskih opština u skladu sa prištinskim zakonima, učešće Prištine u svim regionalnim forumima, prihvatanje kosovskog pasoša na granici sa Srbijom, izgradnja zidanih objekata na administrativnim prelazima...

Kako „Novosti“ saznaju, Beograd je zato započeo opsežnu diplomatsku akciju na mnogim evropskim adresama, kako bi se što prije ublažile i preformulisale briselske preporuke od kojih zavisi otvaranje prvog poglavlja.

Naši izvori prenose da će predsjednik Tomislav Nikolić, koji je najavio sastanak državnog vrha povodom uslova EU, tu inicijativu odložiti do otvaranja pregovaračkog poglavlja 35 kada će se vidjeti šta tačno Brisel od nas očekuje.

Ukoliko bi Srbija ispunila sve što se traži, za šta su šanse male, evropski lideri bi već na decembarskom Evropskom savjetu mogli da „oroče“ za kraj januara zakazivanje naredne međuvladine konferencije, a na kojoj bi istovremeno bila otvorena dva poglavlja - 32, o finansijskoj kontroli, i 35, koje se odnosi i na Kosovo.

Ali, s obzirom na tvrd stav Berlina, realnije je da se otvaranje prvog poglavlja odloži do daljeg.

Aleksandar Senić, šef skupštinskog odbora za evropske integracije, kaže za „Novosti“:

- MSP Njemačke je pre nekoliko dana izdalo saopštenje da Njemačka neće odustati od svojih stavova, tako da i pored medijskog spektakla koji nam je ovdje priređen prilikom premijerove posjete Berlinu, otvaranje pregovora po poglavljima možemo očekivati najranije na proljeće.

Vjerovatno suočen sa tvrdim berlinskim zahtjevima, predsjednik države Tomislav Nikolić već je poručio da je neophodan nacionalni konsenzus o dilemi - Kosovo ili EU.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun to vidi kao „preventivnu politiku“, razmatranja i te opcije.

izvor:  Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog