Vijesti

Ambasada Njemačke objašnjava: Grad Goslar ne traži izbjeglice

Saopštenjem za javnost reagovali su iz Ambasade Njemačke u BiH na pisanje pojedinih medija o tome kako grad Goslar traži izbjeglice.

Kako bi objasnili situaciju iz Ambasade Njemačke napominju kako za razliku od kvalifikovanih imigranata, podnosioci zahtjeva za azil iz Bosne i Hercegovine jako rijetko ostaju u Njemačkoj.

Iz Ambasade navode kako izbjeglice i podnosioci zahtjeva za azil u Njemačkoj na početku nemaju pravo slobodnog izbora gdje žele živjeti. Umjesto toga oni se raspoređuju po gradovima i opštinama, ovisno o njihovom broju stanovnika i ekonomskoj moći. A pošto je u posljednjih nekoliko godina broj izbjeglica je značajno porastao, uglavnom zbog građanskog rata u Siriji, mnogi gradovi imaju poteškoća da adekvatno smjeste izbjeglice koje su im dodijeljene.

Gradonačelnik grada Goslar je ponudio da prihvati izbjeglice iz drugih gradova. Njegova ponuda se dakle ne odnosi na individualne izbjeglice, već je ponuda upućena drugim gradovima i opštinama u Njemačkoj, rečeno je iz ove Ambasade.

“Njemačka treba kvalifikovane imigrante. Stoga su se posljednjih godina znatno pojednostavile odrebe za imigrante. Za mlade obrazovane ljude često je najbolji način da se postigne permanentna perspektiva u Njemačkoj, putem studiranja u Njemačkoj. Jer, onaj ko tamo uspješno završi studij ima mogućnost da nakon toga ostane još 18 mjeseci u Njemačkoj i u tom periodu nađe stalno zaposlenje”, piše u saopštenju.

Za dobro kvalifikovanu stučnu snagu - posebno iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka, tehnike u humane medicine postoji tzv. plava karta koja im omogućava da u Njemačkoj rade.

U mnogim slučajevima je preduslov da kandidat ima potvrdu o odgovarajućem studijskom mjestu, radnom mjestu ili mjestu za obrazovanje. 

U većini slučajeva potrebne je i dobro poznavanje njemačkog jezika, ističu iz Ambasade Njemačke u BiH.

autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog