Vijesti

Udes u sjeni nove afere: Brčanska Vlada raspravljala o korupciji u policiji

Umjesto da rasprava povodom Odluke o naknadi materijalne štete na sjednici brčanske Vlade rezultira prihvatanjem prijedloga da jedan policajac isplati 4.000 KM zbog havarije službenog automobila, ova tema iskorišćena je za ozbiljne optužbe o nezakonitom prisluškivanju najviših predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti.

Tako je Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Distrikta, istakao da je - već izvesno vrijeme - vidljivo kako se, na osnovu zahtijeva pojedinih političkih stranaka, ažuriraju neke istrage...

- Nevjerovatno je da pojedinci u gradu posjeduju ili znaju sadržaje transkripata razgovora na temelju tajnih ili ovlaštenih prisluškivanja Eseda Kadrića, Ante Domića i Đorđa Kojića, a ne vode se istrage koje postoje i za čelne ljude nekih drugih institucija. Takvih pritisaka, nažalost, nisu pošteđeni ni članovi porodica funkcionera u Brčkom, pa su nedavno pozvali i moju suprugu, kako bi dala izjavu o tome da li je neki privrednik u Brčkom meni poklonio stan, a ja ga, navodno, prepisao na nju. Brzo su izdejstvovali nalog tužioca za istragu, pa je jasno da se sve odigrava u kontekstu događanja oko izbora novog šefa Policije. Na tapetu su vodeći ljudi Distrikta, a oni koji imaju instrumente represivnog djelovanja u svojim rukama su nedodirljivi - upozorio je Kadrić.

Gradonačelnik, dr Anto Domić, držao se teme i ukazao na mnoge nejasnoće u vezi sa saobraćajnom nesrećom u kojoj je - prije nešto više od dva mjeseca, u kasnim noćnim satima - slupano službeno vozilo šefa Policije, koje je u tom trenutku, navodno, vozio policijski službenik Nedeljko Perić.

- Osim toga što je dokumentacija nepotpuna i što se vinovnik udaljio sa mjesta događaja, naročito je nejasno zašto je te noći vozilom upravljao policijski službenik koji se tada nalazio na godišnjem odmoru? Zbog toga smo tražili dodatna pojašnjenja od Tužilaštva i Policije, ali se oni time ne bave, već istražuju gradonačelnika o navodnoj zloupotrebi korišćenja službenog vozila... Posebno je simptomatična činjenica da se, u zavisnosti od aktualne političke situacije, aktiviraju procesne radnje protiv pojedinih funkcionera Distrikta - istakao je dr Domić.

Gradonačelnikove i navode Eseda Kadrića - u izjavi za medije - šef brčanske Policije, Goran Lujić, ocijenio je netačnim, ističući da su dovedeni u pravnu i faktičku zabludu.

- Policija je, podsjećam, u posljednje vrijeme imala seriju optužujućih napada od političkih partija, a sada su napade počeli i zvaničnici. Pri tome, oni imaju nadležnost nad Policijom kao institucijom i mogu da pokrenu zvanične procedure o utvrđivanju odgovornosti, ali se, ipak, opredjeljuju za medijske napade - ukazao je Lujić, objašnjavajući da se postupanje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, pod nadzorom Tužilaštva, nikako se ne može smatrati pritiskom. 

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog