Vijesti

Pritvor za zaposlenika Centralne banke BiH: Bajraktarević pronevjerio više od milion maraka?

Sudija Suda BiH Vesna Jesenković juče je uvažila prijedlog Tužilaštva BiH i odredila jednomjesečni pritvor zaposleniku Centralne banke BiH Nedžadu Bajraktareviću osumnjičenom da je pronevjerio 600.000 KM.

Prije nego je donesena odluka, u Sudu BiH je održana sjednica na kojoj je državni tužilac Ismet Šuškić, između ostalog, kazao da bi Bajraktarević kojem se na teret stavlja krivično djelo pronevjera u službi, ukoliko se nađe na slobodi mogao da uništi i krivotvori dokaze, da utiče na svjedoke i saučesnike koje Tužilaštvo BiH ima namjeru saslušati u narednom periodu. Osnovana sumnja, prema riječima tužioča, proizlazi iz izvještaja Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Osumnjičeni je, prema Šuškićevim riječima, u CBBiH radio kao samostalni referent za trezor, odnosno kao suključar, te je tako imao mogućnost da zaprima i isplaćuje novac komercijalnim bankama. Državni tižilac je istakao da je Bajraktarević tokom ispitivanja sve priznao, te da je od 2012. godine prisvojio ukupno 600.000 KM, odnosno po 200.000 KM u tri navrata. Bajraktarević je, prema riječima tužioca, simulirao odlaganje novca koji je bio namijenjen za uplate komercijalnim bankama. 

izvor: Oslobođenje

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog