Vijesti

Da li će BiH do Nove godine imati novi saziv Savjeta ministara?

Iako su već dva mjeseca prošla od izbora vlast još nije konstituisana, ali to je ništa novo za BiH. Prisjetimo se formiranja vlasti nakon opštih izbora 2010. godine kada je Vlada FBiH formirana tek šest mjeseci nakon izbora. Danas, osim dva entitetska parlamenta i jednog državnog doma, ništa još nije urađeno.

Glavno pitanje je da li će BiH do Nove godine imati novi saziv Savjeta ministara?

Kako je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta rekao za Slobodnu Evropu, jedino što je izvjesno jeste da će mandatar za njegov sastav biti iz Stranke demokratke akcije. 

 „Predsjedništvo Bosne i Hercegovine treba da da mandatara, tog kandidata dostavi u Predstavnički dom i da ga ta institucija potvrdi. Očekujem da se to desi u ovoj godini. Nakon tog potvrđivanja bi bili potvrđeni i ministri u Savjetu ministara. Najvjerovatnije bi taj proces mogao da bude završen tokom januara sljedeće godine“, navodi Džaferović za RSE.

Međutim, saznanje da će budući predsjedavajući biti iz SDA ne znači da je postignut dogovor o podjeli ostalih ministarskih funkcija, niti da će to ubrzati formiranje Savjeta ministara.

Jedan od mogućih problema mogao bi biti i insistiranje HDZ BiH da se prije državne konstituišu kantonalne skupštine, a potom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, kojeg čine delegati iz skupština kantona, piše RSE.

U narednom periodu će sve zavisiti od toga šta budu dogovorili oni koji čine parlamentarnu većinu na nivou države - s jedne strane SDA, HDZ i DF, a s druge, Savez za promjene na čelu sa SDS-om i PDP-om, kazala je Dušanka Majkić iz SNSD-a.

Ona je za RSE objasnila da je SNSD na nivou BiH opozicija, te da ova stranka nije uključena u pregovore oko konstituisanja vlasti na državnom nivou. 

"U skladu s tim, ne znam šta su partneri iz Saveza za promjene i Demokratske fronte, odnosno SDA, dogovorili na tom planu“, istakla je Majkić.

Prije samo nekoliko dana tokom posjete Mogerini i Hana, šefica evropske diplomatije i komesar za pregovore o proširenju kazali su da žele da se vlast što prije formira kako bi se moglo krenuti dalje na putu ka EU. 

Ostaje da vidimo da li će BiH ispuniti očekivanja i želje čelnika Evropske unije. 

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog