Vijesti

Rusija raskinula sa Zapadom i na Balkanu?

Rusija je na zasjedanju Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira prvi put sugerisala BiH da ne bi trebalo da se ograniči samo na evroatlantske integracije.

Zapadni mediji, poput "Voice of America", ovakav potez Rusije tumače kao direktnu najavu da je Rusija "raskinula sa Zapadom u davanju podrške reformama BiH s ciljem ulaska u EU".

S druge strane, Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH, ističe da je pravo naroda u BiH da biraju koje integracije žele, ali da su razgovori o članstvu u EU "evidentno u zastoju".

U razgovoru za "Nezavisne" Ivancov je, naime, rekao da su u zadnjih pet godina dvije evropske inicijative - butmirski proces i implementacija odluke "Sejdić i Finci" - bile neuspješne.

"Vi znate šta se desilo poslije Butmira - umjesto da razgovori dovedu do kompromisa, nastale su tenzije između narodâ i entiteta. A ni ova nova inicijativa (britansko-njemačka) ne nudi ništa konkretno osim toga da političari treba da potpišu neki dokument o nekom budućem evropskom napretku. Ako je to što ljudi BiH stvarno žele, Rusija nema ništa protiv", naveo je on.

On smatra da bi BiH trebalo da se poveže i sa drugim zemljama - poput Kine, koja je, kako je rekao, snažno prisutna u energetici i izgradnji infrastrukture, Turske, za čije investicije tvrdi da se nalaze u svakom gradu, posebno u FBiH, i Rusije, podsjetivši da zahvaljujući ruskim kompanijama u BiH svake godine budžeti BiH i entiteta dobiju 250 miliona evra na osnovu poreza.

"Zato je moj prijedlog na sjednici UO PIC-a bio da ne treba da se ograničimo samo na evroatlantsku perspektivu, a posebno iz razloga što u PIC-u ne sjede samo evropske zemlje", naveo je on, podsjetivši da je PIC "instrument implementacije Dejtonskog sporazuma, a ne evroatlantskih integracija".

Naglasio je da nije dobio podršku za takvu inicijativu unutar UO PIC-a, zbog čega je Rusija izrazila neslaganje sa paragrafom kominikea PIC-a o evroatlantskim integracijama kao perspektivi BiH.

Ivancov je rekao da Rusija planira i dalje da investira na ove prostore, kao što je, kako je rekao, bila spremna da investira u "Južni tok", za koji tvrdi da je propao zbog stava EU, a ne Rusije.

Pomalo tajanstveno, rekao je da "Rusija razmatra različite mogućnosti o kojima će govoriti kad za to dođe vrijeme", a na naše pitanje da li integracije o kojima govori uključuju i političke, rekao je da "Rusija nije diktator da naređuje drugim zemljama šta da rade".

"Uvijek postoje drugačiji izbori, pa i politički. Imati drugačiji politički izbor ne znači nužno nešto negativno. Različiti politički izbori diverzifikuju i partnere s kojim sarađujete", zaključio je on.

Iz Ambasade SAD juče su kratko prokomentarisali da "SAD dijele uvjerenje građana ove zemlje da budućnost BiH jeste u društvenim, ekonomskim i političkim integracijama u evroatlantske institucije".

Za mišljenje smo zamolili i Ambasadu Japana, s obzirom na to da je i ona članica UO PIC-a.

"Japan podržava sve procese koji su usmjereni ka ulasku BiH u evroatlantske integracije - EU i NATO", odgovorili su nam iz japanske ambasade.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog