Tehnologija

Google izmješta inženjere iz Rusije

Američki internetski div Google saopštio je u petak da će izmjestiti sve svoje inženjere izvan Rusije, ali je odbio objasniti ovu odluku donesenu u kontekstu zakona koji su ruske vlasti donijele radi povećanja kontrole nad internetom.

Kalifornijska grupa je potvrdila ovo izmješatnje inženjera u saopštenju koje je dobila agencija AFP i dodala da će zadržati "jednu ekipu u Rusiji za podršku" lokalnim korisnicima i klijentima.

Google je odbio da komentarisati razloge za njihov odlazak, ali su ruski mediji primijetili da se on odvija nakon usvajanja zakona o pojačavanju kontrole nad internetom. 

Vladimir Putin je u julu proglasio zakon koji primorava preduzeća za pružanje internetskih usluga, ruska i strana, da čuvaju podatke o svojim korisnicima u Rusiji u periodu od dvije godine.

Jedan izvor blizak ovom predmetu izjavio je za AFP da ova odluka nije specifična za Rusiju i da su ekipe inženjera izmještene posljednjih godina iz Švedske, Finske i Norveške i da je Google predvidio da poveća investiranje u Rusiji u 2015. godini. 

izvor: Fena

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog