Vijesti

Kosovo blokirano od strane BiH

BiH je juče blokirala prijem Kosova u Američko-jadransku povelju, čak i kao "Kosovo" uz fus notu, potvrdila je Nezavisnim Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra spoljnih poslova BiH, koja je na sastanku zemalja Američko-jadranske povelje u Tirani predvodila delegaciju naše zemlje.

Kako je rekla Trišić-Babićeva, ona je odbila da se saglasi sa prijemom Kosova, jer o tome još ne postoji sporazum između Beograda i Prištine.

"To je urađeno bez obzira na to što Srbija nije članica ove povelje. Zbog ovoga nije usvojen ni ostatak kominikea o kojem je, inače, bila postignuta saglasnost", izjavila je ona.

Inače, Trišić-Babićeva je na sastanku formalno preuzela predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom u 2015. godini, a u planu je veliki broj aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje bezbjednosno-odbrambene saradnje u regionu te ubrzavanje NATO integracionog procesa država članica Američko-jadranske povelje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Trišić-Babićeva je u svom izlaganju istakla da Američko-jadranska povelja predstavlja efikasan sistem saradnje i regionalnih integracija te važnu ulogu u evroatlantskim integracijama zemalja članica, ali i instrument saradnje u području bezbjednosti i odbrane. "Američko-jadranska povelja je bitna za unapređenje naše odbrambene sposobnosti i važan okvir za regionalni dijalog i bezbjednosne konsultacije", dodala je Trišić-Babićeva.

Objasnili su da Američko-jadranska povelja služi kao snažan argument za jačanje pojedinačnih napora zemalja u regionu, sprovođenju reformi i jačanju bezbjednosti, prosperiteta i stabilnosti, s krajnjim ciljem pune intergacije u NATO.

"Sve zemlje članice Američko-jadranske povelje su ključne za promovisanje regionalne saradnje, bilo da je riječ o području bezbjednosti ili ekonomiji, infrastrukturi, pravosuđu i unutrašnjim poslovima", saopšteno je iz Ministarstva.

Dodali su i da je Trišić-Babićeva izrazila zahvalnost zemljama A-5 punopravnim članicama NATO-a, koje su podijelile svoja iskustva i proširile svoju podršku BiH u sposobnosti prilagođenja i ispunjavanja uslova za punopravno članstvo u NATO-u.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog