Vijesti

Pavaroti iz Zvornika

ZVORNIK - Petar Spremo iz Zvornika, vodeći muški solista u Prvom zvorničkom pjevačkom društvu „Izvornik“, glasom, a ponekoga i stasom, podsjeća na slavnog tenora Lučana Pavarotija.

Ovaj ugledni Zvorničanin je višestruko obrazovan, ali je srce poklonio muzici, najprije u Crkvenom horu „Sveti vladika Nikolaj Velimirović“ a onda i u prvom zvorničkom pjevačkom društvu „Izvornik“.

Petar je diplomirani ekonomista i diplomirani teolog.

- Pohađam masters studije na Teološkom fakultetu u Beogradu, na smjeru „Religija u društvu i evropske integracije“. Ovo je prvi put da se pojavljuje ovakav studij, i na prvoj godini ima nas dvadesetak - priča nam Spremo i vraća se na svoje muzičke početke. - Moj djeda Petar je poreklom iz Nevesinja u Hercegovini, ali je po ondašnjoj direktivi partije došao u Zvornik. Uključio se odmah u crkveni hor i cijelu našu porodicu je uveo u crkveno pojanje. On je bio muzički obrazovan. Tradiciju je nastavio moj otac Dušan. A, može se reći da sam ja pevajući u crkvenom horu, vratio mog oca u hor.

Crkvenom horu „Sveti vladika Nikolaj Velimirović“ priključili su se mladi i oni stariji ljubitelji muzike pa je osnovano Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

- Okupljamo tridesetak članova, mladih i starijih, svih vidova obrazovanja. Srećni smo što imamo muzičku školu u Zvorniku koja nam pruža instrumentalnu podršku. Hor pjeva sve vrste muzike, a prevashodno duhovnu i obrade popularnih melodija. Do sada smo nastupali na više manifestacija u Republici Srpskoj i šire. Možemo se pohvaliti da jer hor dobio Orden Svetog Save trećeg reda, a ja i moj otac Dušan smo, takođe, nosioci ovog ordena - dodao je Spremo.

Petar nam je rekao da pamti kako je davno, sa popularnim operskim pjevačem Oliverom Njegom pevao u ondašnjem vojničkom horu u Beogradu.

MUZIČKA PORODICA

Osim djede Petra, muzikom su se u porodici Spremo bavili i Petrov otac Dušan, majka Vida, sestra Olja, njen suprug Ljubiša, koji je profesor muzike i direktor Muzičke škole u Zvorniku i kćerka Jovana, koja je prva u Muzičkoj školi u Zvorniku nagrađena za solo pjevanje 2008. godine na takmičenju u Banjaluci.

izvor: Novosti.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog