Vijesti

Vijesti koje su obilježile 2014. godinu

Ova godina je bila izuzetno ispunjena dešavanjima, a koja su dobila veliku pažnju medija širom svijeta. Toliko se toga desilo da ste vjerovatno i zaboravili na sljedeće vijesti.


Olimpijada 
 
Zimske olimpijske igre su zauzele većinu februara. Ovogodišnji događaj je imao 12 novih igara.
 

 
Pravna eutanazija
 
Belgija, gdje je eutanazija dozvoljena od 2002. godine za punoljetna lica, u februaru ove godine usvojila je odluku o proširenju zakona o eutanaziji koja se odnosi na smrtno oboljelu djecu sa neizdrživim bolovima, što podrazumijeva pravo djeteta da zatraži eutanaziju zbog neizlječive bolesti. Zakon je usvojen sa 86 za, 44 protiv i 12 uzdržanih. Eutanazija, pravo na smrt, je legalna u mnogim drugim evropskih zemljama, ali postoje granice starosne dobi.  
 
Let 370
 
Mnogi ljudi su zaboravili ovu priču, ali CNN nikada neće. Ovaj medij je nekoliko sedmica posvetio misteriji nestalog malezijskog aviona. Podsjećamo, avion nije pronađen. Nestao je 8. marta sa 239 putnika i članova posade. Stručnjaci vjeruju da se srušio u Indijski okean. 
 

 
Dva svetca 
 
Dva nova sveca pridružila su se katoličkim redovima 27. aprila. Papa Franja je proglasio svoja dva prethodnika Jovana XXIII i Jovana Pavla II svecima na istorijskoj ceremoniji kanonizacije koju je još više uveličalo prisustvo pape Benedikta XVI koji se povukao.
 

 
SAD sankcije Rusiji
 
Nakon lošeg ponašanja Vladimira Putina, predsjednik Barak Obama uveo je oštre privredne sankcije Rusiji krajem aprila zbog ukrajinske krize.

Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije
 
Svjetska zdravstvena organizacija skrenula je pažnju na vanredno stanje u zdravstvu širom svijeta. Poliomijelitis je veoma zarazna bolest, izazvana virusom, koja napada nervni sistem a može da izazove potpunu paralizu u svega nekoliko sati. Virus ulazi u tijelo kroz usta i razmnožava se u crijevima. Ova vrsta paralize ove godine se pojavila u najmanje 10 zemalja. Niko se ne sjeća ove priče jer su svi počeli pričati o drugačijoj zdravstvenoj prijetnji – o eboli. 
 

 
Kralj Huan Karlos I, 19. juna povukao se sa trona, u korist sina princa Filipa.
 
Zaštitna zona

Izrael je bombardovao Gazu u julu i avgustu nakon što su pripadnici Hamasa ubili tri izraelska tinejdžera. Kao odgovor na to, tri Izraelca ubila su palestinskog tinejdžera i Hamas je započeo dnevne raketne napade. Ova operacija ubila je 2.200 Palestinaca u periodu od 7 nedjelja nakon što je Izrael oktrio ogromnu mrežu tunela koji idu duboko u izraelsku teritoriju. 
 

 
Srušen putnički avion

Svijet je postao strašniji u julu kada je putnički avion oboren projektilom iznad Ukrajine. Malezijski let 17 imao je 298 putnika. Niko nije preživio nesreću. 
 
Svi ćete umrijeti

Međunarodni panel o klimatskim promjenama (IPCC) usvojio je peti izvještaj Okvirne konvencije o klimatskim promjenama. U njemu piše da se Zemlja suočava sa “nepovratnom” štetom od globalnih emisija. Ovo se desilo 2. novembra, ali je veoma brzo zaboravljeno. 
 
autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog