Tema nedelje

Događaji godine u Republici Srpskoj

Godinu na izmaku većina građana Republike Srpske pamtiće po poplavama.

One su definisale veliki dio godine, bile uzrok i posljedica brojnih događaja, kao i teren na kojima se dokazivala humanost, hrabrost, ali i pokazivale prevare, nepravde, manjkavost sistema civilne zaštite i dr.. Posljedice se saniraju, a oporavak će trajati i narednih godina. Uz njih, redakcija Frontala izdvojila je još šest događaja za koje vjeruje da će dugoročno uticati i oblikovati socijalno-ekonomsko-političku sliku.

1.     Poplave – nema potrebe za objašnjenjem zašto su ovogodišnje poplave utisak godine, a  vjerovatno i posljednjih 5 godina. Pored očitih i svima poznatih činjenica o ogromnim razmjerama štete po imovinu, infrastrukturu, poljoprivredu i ljude u RS/BiH, poplave su na površinu izbacile i solidarnost, požrtvovanost i ljudsku dobrotu.

2.     Opšti izbori u BiH – opšta apatija i stagnacija, prije i poslije izbora. Nemaštovite kampanje i nesadržajni programi političkih stranaka, unutarstranački sukobi, evidentan manjak energije aktuelne vlasti i konačna potvrda nemogućnosti opozicije u RS da animira birače za potpunu promjenu svijesti, i vlasti. Beskrajna trakavica sa brojanjem glasova za predsjednika RS i sprskog člana predsjedništva BiH.

3.     Tropic preuzeo Delhaize - kompanija "Tropic Group" iz Banjaluke u avgustu je zvanično preuzela vlasništvo nad belgijskim trgovačkim lancem "Delhaize BiH", čime je RS dobila najveću domaću maloprodajnu mrežu. Da ovaj čin konačnog preuzimanja stoodstotnog vlasništva nad 39 prodajnih objekata "Delhaize BiH", koji su nosili naziv "Tempo" i "Maxi", od strane domaće kompanije, ima veliku važnost, potvrdili su i ekonomski analitičari, ali i predstavnici poslovne zajednice u RS. Tropic je osnovan prije gotovo četvrt vijeka, u vlasništvu je banjalučke porodice Risović i njegova primarna djelatnost u najvećem vremenskom periodu postojanja je upravo trgovina na malo prehrambenim proizvodima.


4.     Likvidacija  Bobar Banke - vlasnik kompanije "Bobar" Gavrilo Bato Bobar, iznenada je preminuo 30. septembra ove godine u Bijeljini. Iz banke su poslije njegove smrti istakli da se poslovanje banke nastavlja normalno. Izveštaj o poslovanju banaka u RS u prvih šest meseci ove godine pokazao je da je Bobar banka poslovala sa gubitkom od 13,7 miliona KM. Nakon niza događaja situacija je rezultirala tako što je Agencija za bankarstvo RS oduzela je dozvolu za rad Bobar banci i pokrenula postupak njene likvidacije, čime je stavljena tačka na pokušaje da bude spasena. Likvidacijom banke bez posla će ostati 206 radnika, a njena imovina biće ponuđena na prodaju. Agencija je podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Bijeljini nakon što je njen interventni tim konstatovao da se ne podudaraju podaci iz evidencije banke sa stvarnim stanjem.

5.     Južni tok –ruski gas - neizvjesna daljnja sudbina gradnje gasovoda „Južni tok“ dovela je i do reagovanja predsjednika RS Milorada Dodika  koji je izjavio da vjeruje da je odluka o odustajanju samo privremena, te da će u skladu sa time RS  nastaviti da se priprema za izgradnju gasovoda. Gubimo investicije od dvije milijarde evra, a Srpska na to nije mogla uticati na bilo koji način - dodao je Dodik.  Prije ovih dešavanja tokom posjete Moskvi (septembar) predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala je sa generalnim direktorom kompanije „Gasprom“ Aleksejem Milerom sporazum o direktnoj isporuci gasa Republici Srpskoj, bez posredovanja preduzeća „BH gas“.

6.     Gradnja autoputa Banja Luka - Doboj - u septembru su prvi metri asfalta položeni su na autoputu Banjaluka – Doboj, na potezu od Doboja prema Prnjavoru, a izvođači radova su počeli i sa pripremama za izgradnju druge dionice od Prnjavora do Banjaluke. Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Jan Braun u oktobru su potpisali amandman na ugovor o garanaciji za izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj u vrijednosti 35 miliona evra. Riječ je o kreditu, na rok od 15 godina otplate sa grejs periodom od tri godine i kamatom euribor plus jedan odsto.


7.     Otvoren Andrićgrad – obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata - na Vidovdan okupila se politička, ali i svaka druga elita kako bi prisustvovala ceremoniji svečanog otvaranja Kusturčinog Andrićgrada. Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica, svečano su, presjecanjem crvene vrpce otvorili Andrićgrad, dok je patrijarh Irinej služio parastos svim izginulim Srbima od Kosovskog boja do danas. Patrijarh je takođe dodijelio Orden Svetog kralja Milutina Dodiku i Kusturici. Centralna tema manifestacije bilo je obilježavanje i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, u okviru koje je otkriven mozaik posvećen Gavrilu Principu i mladobosancima.

Poštovani čitaoci u svojim komentarima nastavite ovaj spisak i navedite koji su to događaji za koje smatrate da zaslužuju da budu na 8.,9. i 10. mjestu liste.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog