Vijesti

Mještani Starčevice riješili jedan, dobili drugi problem

Taman kada su malo odahnuli rješavanjem dugogodišnjeg problema lošeg grijanja, mještane naselja Starčevica dočekao je drugi problem.

Klizište koje se nedavno pokrenulo u ovom naselju sručilo je zemlju na parking u neposrednoj blizini, te prijeti da ošteti automobile.

Ostoja Z., mještanin ovog naselja, tvrdi da su klizište izazvali radovi na perifernoj kotlovnici u tom naselju, koja se nalazi odmah iznad tog parkinga.

"Zemlja se pokrenula kada su počeli radovi na kotlovnici i polako sve više nadirala prema parkingu, gdje svi iz okolnih zgrada parkiramo automobile. U ovom trenutku na samom parkingu ima toliko zemlje da zauzima više od jednog parking mjesta", kazao je Ostoja Z.

Mještani zabrinuti

Dodao je da niko od mještana ne optužuje konkretno nijedno preduzeće, ali da se pokretanje klizišta poklapa sa radovima na perifernoj kotlovnici.

"U suštini nije toliko ni bitno ko je problem izazvao, ono što je važno je da se u što kraćem vremenskom roku riješi. U ovom trenutku opasnost je velika zbog snijega koji pada i stvara dodatni pritisak na zemlju, ali nas isto tako očekuje i njegovo topljenje, kada voda može dovesti do još većeg kretanja zemljišta i štete", rekao je Ostoja Z.

Iz Komunalnog preduzeća "Toplana" AD Banjaluka su saopštili da su odmah po informacijama o postojanju problema, koje su dobili od "Nezavisnih novina", poslali komisiju i radnike na teren, koji su utvrdili da radovi ovog preduzeća na perifernoj kotlovnici nisu izazvali klizanje zemlje.

"Razumijemo zabrinutost građana za svoju imovinu i štetu do koje može doći, ali naše preduzeće  nije izazvalo problem, tako da nismo ni dužni da ga saniramo", saopštili su iz "Toplane".

Objekti nisu ugroženi

Iz Gradske uprave su naveli da nije bilo prijava građana o tom problemu, ali da su predstavnici Komunalne policije izašli na teren da bi tačno utvrdili kakva je situacija.

"Komunalna policija je izašla na teren i po prikupljanju svih činjenica vidjećemo koji su naredni koraci te o čemu se konkretno radi. Informacije koje zasad imamo su da se odvalio veliki komad zemlje i pao preko potpornog zidića, tako da više liči na odron nego na klizište", rekli su u Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave ističu da će provjeriti čime je ovo odronjavanje zemlje uzrokovano i da tek nakon toga nadležnom odjeljenju mogu izdati nalog za sanaciju, ali da je važno istaknuti da nikakvi objekti nisu ugroženi.

Aktivno 100 klizišta i odrona

Prema podacima koje je Gradska uprava iznijela po završetku majskih poplava, na teritoriji grada bilo je više od 50 aktivnih klizišta i odrona.

Na taj broj do današnjeg dana treba dodati još bar toliko klizišta i odrona koji su uzrokovani avgustovskim poplavama i pomjeranjem zemljišta.

Veliki broj njih predstavalja opasnost za objekte i građane te i dalje čeka na   sanaciju.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog