Redakcijski komentar

Srećna Nova 1995. godina

Godina 2014. nije bila ništa suštinski drugačija od bilo koje druge godine u posljednjih dvadeset godina.

Siromaštvo, korupcija, odliv mozgova, netransparentno trošenje budžetskih sredstava, klijentelističko-burazerska ekonomija. Stoga je besmisleno praviti njen rezime. Na kraju krajeva, sve ono što je bilo karakteristično baš za godinu na izmaku-već su podvukli drugi.

Frontal od svog nastanka pokušava da nametne temu „Republika Srpska za dvadeset godina“. Cijenimo da samo uz kvalitetnu viziju može da se gradi uspješna strategija koja će omogućiti suštinske promjene u organizaciji društva i države. Sve ostalo je kozmetika, prazna retorika, demagogija. Sve ono sa čim smo suočeni tih zadnjih dvadeset godina.

Jer, šta smo uopšte mogli prije godinu dana da očekujemo od 2014? Ako smo prije dvadeset godina formirali državu zasnovanu na vladavini činovnika vladajuće partije, ako nam je ekonomija bila u službi zaštite imalaca krupnog kapitala stečenog na nelegalan način, ako nam je pravosuđe bilo u funkciji zaštite političke oligarhije i tajkuna, onda čemu čuđenje što je danas u dlaku ista situacija: i dalje se o svemu pita vladajuća stranka i njeno najviše rukovodstvo, da ne kažemo glavni baja (kao i 1994), i dalje našom ekonomijom vladaju tajkuni, i dalje nam je pravosuđe u funkciji zaštite tajkuna.

Prema tome, kako je moguće promjeniti razvoj događaja ako se neprestano ponašate na isti način? Nije dovoljno promijeniti ljude na funkcijama, potrebno je da se sami ljudi promjene, odnosno da umjesto personalnih nastupe unutrašnje mentalne promjene.

Dakle, ako želimo da naša djeca 31.12.2033. godine konstatuju nekakvo drugačije stanje onda je potrebno da mijenjamo temelje na kojima funkcionišemo kao individue i kolektiviteti. Potrebno je da čovjek kaže sebi da ne želi da učestvuje u korupciji u društvu, jer neće tražiti vezu za svoje dijete koje nije u stanju da samo upiše neku školu. Potrebno je da čovjek kaže sebi da želi da preuzme svoju sudbinu u svoje ruke, a ne da čeka da mu to neko drugi uradi za njega. Potrebno je da radimo više, da obiđemo imanja svojih djedova, da očistimo korov i napravimo nešto.

U principu, potrebni smo drugačiji mi da bismo mogli da očekujemo drugačije društvo.

Jer, postoji razlog zašto su nam svi političari isti. Oni su onakvi kakvi smo i mi sami, oni su naša slika i (ne)prilika.

Mi na Frontalu nismo uvjereni da smo kao društvo spremni za 2015, odnosno za 2034. godinu. Smatramo da je isuviše vidljivo da je i dalje cilj hljeba bez motike. Smatramo da smo intelektualno siromašno društvo, ne zato jer nešto mnogo ne znamo, već zato što ne znamo da ne znamo, odnosno da ne prihvatamo mogućnost da ne znamo. Zato smo cinični, agresivni i dozlaboga bahati. Ne želimo da se bavimo suštinskim razlozima naše zaostalosti.

Srećna Nova 1995. godina.

Redakcija Frontala

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog