Region

Srbija preuzima predsjedavanje OEBS

BEOGRAD - Srbija je ove godine predsjedavajuća Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), a njen glavni cilj je, kako je naveo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, da pomogne toj organizaciji da bude most između sukobljenih strana u ukrajinskoj krizi.

Stalni predstavnik Srbije pri OEBS-u preuzima predsedavanje ovim tijelom 1. januara, a 15. januara, kako je najavio Dačić, biće održana prva konferencija Stalnog savjeta OEBS-a, koja će označiti zvaničan početak predsjedavanja Srbije toj organizaciji.

Srbija će, prema Dačićevim riječima, imati veoma ozbiljnu dužnost, a to da je da se trudi da bude kredibilan predsjedavajući koji uživa povjerenje svih strana i koji će preduzimati mjere i korake u pravcu deeskalacije sukoba i konflikata.

Dačić je podsjetio i da će 2015, godina srpskog predsjedavanja OEBS-u biti važna jer će tada biti obiljležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija.

Šef srpske diplomatije je nedavno, u autorskom tekstu za "Nedeljnik", ocijenio da je predsedavanje OEBS-u prilika koja se ne propušta i da će Srbija, koja je na najgori mogući način osjetila šta znači izolacija, dobiti šansu da svoje teško iskustvo pretvori u jasan dobitak.

Srbija, prema njegovim riječima, ne smije da se miješa u sukob "džinova međunarodne zajednice" povodom ukrajinske krize, niti smije da dozvoli sebi da sudi bilo kome od velikih igrača.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer ocijenio je da su prednosti Srbije, kao predsjedavajućeg toj organizaciji, njena angažovanost na evropskom putu i jake veze s Moskvom, što joj omogućava da bude iskreni posrednik.

Srbija je na toj funkciji naslijedila Švajcarsku, s kojom se zajednički kandidovala za dva uzastopna predsjedavanja, 2014. i 2015. godine, što je prvi dogovor te vrste u istoriji organizacije.

U Beču se jednom nedjeljno održavaju sastanci Stalnog savjeta, kojim predsjedava stalni predsjednik države predsjedavajućeg. Od 1. januara predsjedavanje ovim tijelom preuzima stalni predstavnik Srbije pri OEBS-u.

Najviše političko tijelo OEBS-a je Ministarski savjet, koji se sastaje se jednom godišnje, a naredni sastanak je, kako je najavio Dačić, planiran u Beogradu, 3. i 4. decembra 2015.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog