Tehnologija

Predviđanja za industriju mobilnih telefona u 2015.

Mobilni telefoni imaju uticaj na gotovo svaki aspekt života, od komunikacije do kupovine, pa i zdravstva. Vodeći analitičari napravili su predviđanja kako će se ova industrija razvijati u narednih 12 mjeseci.

Nosivi uređaji

Količina podataka prenijeta putem mobilnog interneta će porasti za 1,5 puta u odnosu na prošlu godinu, a isto će se dogoditi i sa brojem "pametnih" dodataka. Tome će značajno doprinijeti proširenje 4G mreže širom svijeta, koja bi možda mogla da dođe i kod nas.

Reklame

Preko 70% korisnika mobilnih telefona će dobijati reklame na svoje uređaje i to zahvaljujući društvenim mrežama koje su sve više počele da uključuju razne vidove reklama na svoje platforme. "Facebook" je za poslednja tri mjeseca prošle godine zaradio skoro 2 mlrd USD, tako da je jasno u kom smjeru ide ova industrija.

Video

Predviđavanja govore da će video snimci činiti 55% mobilnog internet saobraćaja, a u prilog tome ide proširenje 4G mreže. Još jedan pokazatelj razvoja jeste uključivanje video reklama u okviru "Facebook" mreže.

Internet muzika

Prebacivanje muzike na telefon je već za mnoge postala komplikacija, pošto određeni servisi samo zahtevaju da se ulogujete na svoj profil i dobijete pristup ogromnom broju pjesama. Servisi popur "Pandore", "Deezera" ili "Spotifya" nastaviće rast i ove godine, a u trku će se uključiti i "Google". 

4G mreža

U 2015. biće duplo više korisnika koji će koristiti 4G mrežu za gledanje video snimaka od onih sa 3G. Servisi za gledanje filmova, serija i spotova će doživjeti dodatnu ekspanziju.

Društvene mreže

Ovo će ostati najpopularnija aktivnost preko mobilnih telefona. Skoro 40% svih korisnika mobilnih uređaja na svijetu dnevno dođe na jednu od društvenih mreža. Broj korisnika mreža poput "Facebook"-a, "Twitter"-a i "Instagram"-a se svakodnevno povećava, tako da ne treba da u ovom segmentu nema iznenađenja.

Zdravstvo

Pojavom aplikacija i uređaja koji prate zdravstvene parametre korisnika, mobilni telefoni ušli su u još jedan segment života. Ovi podaci će postati veoma bitan dio razmjene putem mobilnog interneta.

Prodaja

Tokom velikih praznika prošle godine 75% prodaje putem interneta je došlo preko mobilnih telefona. Kako se broj uređaja dodatno povećava, ta prodaja će takođe rasti.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog