Region

Patrijarh Irinej: Prevazići raskol istočne i zapadne crkve

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej rekao je da među istočnim i zapadim crkvama postoji želja za sveukpnim jedinstvom hrišćana u svijetu i dodao da se na tome radi, ali da je za to potrebno mnogo vremena.

"Želja nas, a verujem i predstavnika zapadne crkve je da se prevaziđe raskol, ali kada će do toga doći, teško je reći", rekao je patrijarh Irinej, koji je podsjetio da je hrišćansko jedinstvo narušeno raskolom između Istoka i Zapada prije više vijekova. 

On je za televiziju Studio B i TV Hram, koji je objavljen sinoć, rekao da je potrebno puno napora i volje da se to prevaziđe u duhu Hrista i Jevanđelja i da vjeruje da je to i volja Božija. 

"Postoji želja i drugih crkava, ali potrebna je volja i mnogo napora da se to prevaziđe u duhu Jevanđelja i ljubav, ali takođe i dugo vremena", naglasio je patrijarh srpski. 

Patrijarh Irinej je istakao da je hrišćanska porodica, koja je kao jedna domaća crkva, danas veoma ugrožena, gotovo razbijena i da je nestalo harmonije u patrijarhalnoj porodici. 

On je naveo da se ranije znalo ko je stariji, ko se poštuje i da su nekada porodice bile velike sa nekoliko muških glava, a danas su sa sve manje članova i sve se manje doživljavaju čari okupljanja porodice. 

"Nedostatak porodice oseća se u svakodnevnom životu. Gde je porodica na okupu, negovale su se duhovne i etičke i druge vrednosti, zato Crkva čini sve da održi i sačuva našu porodicu kao faktor za negovanje duhovnih, socijalnh i svih drugih vrednosti“, rekao je patrijarh.

izvor Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog