Region

Otac Sava: Potpuno stao povratak prognanih Srba

VISOKI DEČANI- Otac Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, tvrdi da je povratak prognanih Srba u Metohiju danas potpuno stao, posebno u krajeve koji su pretežno albanski.

"Na prostoru Metohije danas živi 4.000 Srba, ali je njihov povratak u metohijske delove koji su pretežno albanski, u protekle dve godine praktično potpuno stao", izjavio je otac Sava za novosadski "Dnevnik". 

On smatra da bi u nastavku dijaloga Beograda i Prištine bilo izuzetno važno da dođe do institucionalnog podsticaja povratka prognanih Srba u taj dio Kosova i Metohije. 

"Posebno je važno da se nastavku dijaloga Beograda i Prištine utemelje određeni projekti koji bi omogućili povratnicima da obnove domove i razviju poljoprivrednu proizvodnju da bi se mladima otvorila perspektiva zaposlenja", rekao je iguman manastira Visoki Dečani. 

Prema njegovom mišljenju, povratak Srba opterećuje breme ekonomske krize na Kosmetu u kojoj je 40 odsto ljudi bez posla, a njih 18 odsto na rubu potpunog siromaštva. 

"Mnogi Albanci žive veoma, veoma teško, zbog čega ih na hiljade, posebno mladih, beži sa Kosova i Metohije u zemlje zapadne Evrope. U situaciji kad je toliko mnogo nezaposlenih Albanaca nemoguća je misija da neki Srbin dođe do posla", rekao je otac Sava. 

On smatra da odluka o ulasku Srba u prištinsku administraciju nije u funkciji priznavanje nezavisnosti Kosova, već opstanka srpskog naroda. 
"Siguran sam da predstavnici Srba u prištinskoj administraciji neće biti puki dekor za potvrdu nekakve nepostojeće multietničnosti, nego srpski glas u njima koji će u velikoj meri uticati na Albance da shvate da ne mogu u bolju budućnost marginalizujući srpski narod", naveo je otac Sava Janjić. 

izvor Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog