Region

Odbijen zahtjev za vraćanje Šešelja

Hag -- Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev tužilaštva da vrati u sudski prtivor optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode, objavljeno je u Hagu.

U odluci koja nosi današnji datum, Raspravno vijeće takođe se proglasilo nenadležnim za Šešeljev zahtjev da kazne glavnog tužioca Serža Bramerca "zbog nedozvoljenog ponašanja".

Raspravno vijeće takođe navodi da tužilaštvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a da sada traži preispitivanje te odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica, kojih nema. 

Novoimenovani sudija Madaje Nijang usprotivio se odluci većine. 

Šešelj je, odlukom Raspravnog vijeća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi liječenje mogao da nastavi u Beogradu. 

Vijeće se proglasilo nenadležnim za prvu kategoriju argumenata i navelo da tužilac može da kritikuje odluku Vijeća koju smatra manjkavom samo putem žalbe. Umjesto toga tužilaštvo je zatražilo preispitivanje odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica, kojih nema. 

Povodom navodnog kršenja privremene slobode od optuženog, podsjeća se da su nalogom od 6. novembra prošle godine navedeni slijedeći uslovi - da nema nikakav kontakt sa svjedocima ili žrtvama i da ne pokušava da na njih utiče, da ne sprečava pravnu proceduru ili tok pravde i da se pojavi pred Sudom kada mu bude naloženo. 

Tužilaštvo je navelo da je Šešelj prekršio uslove time što je izjavio da nikad više neće da se vrati u Hag, ali kako primjećuje Sudsko vijeće, za sada Šešelju nije ni naređeno da se vrati u Hag, pa prema tome on nije prekršio nikakvo uputstvo u tom smislu. 

"Samo izjave o namjeri ne predstavljaju kršenje jedne obaveze koja još zapravo nije nametnuta", navodi se u odluci. 

Navodi se da se optužba osvrće na izjave za medije optuženog Šešelja kojima naziva izdajicama osobe koje su imale veze s tužilaštvom. 

"Koliko god su takve izjave za žaljenje", navodi se u odluci Sudskog vijeća, "te neodređene izjave ne predstavljaju uticanje na svjedoke ili žrtve ili prijetnju njima i, prema tome, ne krše uslove" puštanja na slobodu, koje je dalo Sudsko vijeće. 

Zaključuje se da zahtjev tužioca predstavlja spisak neprihvatljivih i neosnovanih argumenata koji ne mogu da dovedu u pitanje nalog od 6. novembra 2014. 

izvor: Beta

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog