Region

Tači u Podgorici, policija u pripravnosti

Potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači koji boravi u posjeti Crnoj Gori, rekao je da je prijateljstvo Kosova i Crne Gore veoma dobro i dugo i predstavlja model za druge zemlje.

Poslije sastanka sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem, Tači je naglasio i da je sreća što Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja, prenosi Tanjug.

"Ovdje sam da radim na unapređenju odnosa na političkom i ekonomskom nivou. Imamo iste ciljeve a to su ulazak u EU i NATO. Kosovo daje punu podršku Crnoj Gori za ulazak u NATO jer je to strateški interes za čitav region", kazao je Tači.

On je naveo i da je, što se tiče demarkacije granica, proces riješen više od 90 odsto i do proljeća će biti završen.

Prema njegovim riječima, Kosovo u potpunosti priznaje crnogorsku manjinu a najavio je i da će uskoro crnogorska i hrvatska zajednica ući u Ustav.

"Raseljenim licima poručujemo da smo spremni da im pomognemo u povratku i obećavamo i finansijsku pomoć", rekao je Tači i najavio da će se danas vidjeti sa nekim porodicama i ohrabriti ih na povratak.

Ocijenio i da ekonomsku saradnju Crne Gore i Kosova treba proširiti posebno kada su posredi regionalni putevi.

Potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić je kazao da su odnosi Crne Gore i Kosova sadržajni.

"Na inicijativu kosovske Vlade nastavićemo priču o regionalnoj saradnji za poboljšanje infrastrukture", rekao je Lukšić koji je zahvalio Tačiju na zalaganju da se crnogorska manjina i ustavno prizna na Kosovu.

On je najavio i da će uskoro nivo otpravnika poslova Crne Gore na Kosovu biti podignut na nivo ambasadora, preneo je podgorički portal CdM.

Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori organizuje protest ispred "Vile Gorica" zbog dolaska Tačija. Jake policijske snage od jutros obezbjeđuju prilaz "Vili Gorica". 

Iz Uprave policije su potvrdili da je ovaj skup, na osnovu Zakona o javnim okupljanjima, odobren, ali su poručili da neće dozvoliti izazivanje incidenata.

Protest su podržale pojedine opozicione partije, dok su iz vladajuće Demokratske partije socijalista ocijenili da je najavljeni skup povratak u prošlost i podizanje nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u podgoričkoj crkvi "Svetog Đorđa" služio je liturgiju i pomen žrtavama stradanja na Kosovu i Metohiji a prisustvovali su i predstavnici opozicije, Srđan Milić, lider SNP-A i poslanici DF-A.

Tači je sinoć kasno stigao u posetu Crnoj Gori, a danas će još razgovarati i sa predsjednicima države, Skupštine i vlade Filipom Vujanovićem, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem. 

izvor Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog