Vijesti

Lars-Gunar Vigemark novi specijalni predstavnik EU u BiH

Savjet za spoljne poslove danas je imenovao Lars Gunar Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark) za specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Vigemark će preuzeti funkciju šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Lars-Gunar Vigemark trenutno obavlja funkciju šefa Delegacije Evropske unije u Pakistanu i ima više od trideset godina iskustva u švedskim i evropskim diplomatskim službama. Radio je u diplomatskim misijama, uključujući Moskvu i Vašington, te na velikom broju pitanja, među njima i kao šef Jedinice za bezbjednosnu politiku u Evropskoj komisiji te u saradnji u  razvoju i upravi.

Na ovoj dužnosti, Lars-Gunar Vigemark nasljeđuje Petera Sorensena, koji ju je obavljao od 1. septembra 2011. godine. Dužnost u Bosni i Hercegovini će preuzeti 1. marta 2015. godine.

Povodom ovog imenovanja, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini je izjavila: "Evropska unija je posvećena pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Stručnost gospodina Vigemarka će biti važan doprinos za naš angažman u BiH kao i za spoljne poslove EU".

izvor Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog