Region

Vučić: Srbija nije marioneta Rusije

BEOGRAD, DAVOS - Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je moguće gajiti prijateljske odnose prema Rusiji i istovremeno biti član EU, kao i da Srbija nije ničija marioneta.

"Mi nismo marionete Rusije, mi nismo ničije marionete. Rekao sam u prisustvu predsjednika Vladimira Putina da hoćemo u EU. Mi smo bliski Rusiji, ali naš cilj je EU", istakao je Vučić za švajcarski list "Blik" dodajući i da se nada da će Srbija u EU ući 2019. i da čini sve da tako bude.

"Za nas nema dileme. Moguće je gajiti prijateljske odnose prema Rusiji i istovremeno biti član EU. EU dobro zna da od toga može imati koristi", dodao je on.

Na pitanje šta Srbija može da ponudi s obzirom da predsjedava OEBS-u, Vučić je rekao da može da pomogne Zapadu, ali želi da ostane neutralna, preneo je "Blic".

"Svakako, profitiramo i od izvanrednog rada Švajcarske", dodao je on.

Komentarišući pitanje da OEBS mora da vodi brigu i o Ukrajini gdje bjesne žestoki sukobi, i na koji način može da se suzbije nasilje, srpski premijer je ocijenio da je taj sukob loš za Rusiju i Ukrajinu, ali i za cijelu Evropu. "Mi smo mala zemlja. Evropa mora više da učini za mir", istakao je Vučić.

Na pitanje kako Srbija, koja je bliska Rusiji, može da ostane neutralna, Vučić je istakao da su "odnosi prema Rusiji istorijski", kao i da to EU može da bude veoma korisno u nastojanu da nađe mirno rješenje.

Na pitanje kada će Srbija ući u EU, Vučić kaže da se nada da će to biti 2019. i da čini sve da tako bude.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog