Region

Nikolić i patrijarh Irinej o platformi za Kosovo

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom o prijedlogu platforme za Kosovo i Metohiju, koja će "ići u pravcu onog što Srbija može da prihvati kao konačno rješenje, a da ne ugrozi svoj suverenitet i teritorijalni integritet".

"Razgovarali smo o Kosovu i Metohiji, o sudbini naroda, teritorije, Srpske pravoslavne crkve, bezbednosti na Kosovu i Metohiji, o tome kako ja zamišljam to rešenje", rekao je Nikolić novinarima, nakon sastanka. 

Navodeći da još nije oblikovan dokument koji će biti predstavljen premijeru Srbije i javnosti, Nikolić je rekao da je tokom sastanka sa patrijarhom Irinejom iznio "neka svoja razmišljanja i da on i Sinod slično misle "kako bi to trebalo da izgleda do kraja". 

On je rekao da će o ovom dokumentu blisko i intenzivno dogovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem zato što takav dokument zahtijeva opštu saglasnost, ili bar saglasnost parlamenta za ono što Vlada u ime predsjednika Srbije bude predložila, prenijeli su beogradski mediji. 

"To nije dokument na kojem bismo se prepirali, to je dokument na kojem moraju da se pronađu rešenja iza kojih će stati Vlada kao organ koji to treba da provede i koji pregovara u Briselu", istakao je Nikolić, koji je pozvao na strpljenje. 

On je naveo da prvo treba da prođe sastanak Beograda i Prištine u Briselu, predviđen za 9. februar, "u pokušaju da se nastavi tamo gdje se stalo poodavno". 

"Čini mi se da smo za to vreme svi imali vremena da razmislimo o onome šta se dešava i onome šta nas čeka i da shvatimo da, po meni, odugovlačenje i gubljenje vremena nikako ne ide na račun Srbije", rekao je Nikolić. 

Nikolić je rekao da je sa patrijarhom Irinejom razgovarao i o problemima Crkve, o njenom odnosu prema državnim organima, uključujući pitanje vraćanja imovine, te dodao da Crkva ima pravo da bude informisana o tome šta se dešava u vezi sa Kosovom i Metohijom. 

"Mislim da je potreba da se češće sastajemo sada veoma izražena u vreme ili u godini kada ćemo možda biti na velikim iskušenjima i rešavati velika srpska pitanja", rekao je Nikolić. 

izvor: Srna

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog