Vijesti

Human Rights Watch: Pozivamo NSRS da odbaci nacrt Zakona o kriminalizaciji govora na internetu

Organizacija „Human Rights Watch“ uputila je juče pismo predsjedniku Narodne skupštine RS u kom izražava zabrinutost ove organizacije po pitanju odredbi u nacrtu Zakona o javnom redu i miru, a kojim se kriminalizuje sloboda izražavanja na internet.

„Mi pozivamo Narodnu skupštinu Republike Srpske da razmotri potencijalno negativne posljedice tog zakona na slobodu izražavanja i da taj zakon u svom glasanju odbaci“, piše Hju Vilijamson, direktor Odeljenja za Evropu i centralnu Aziju.

Podsjećamo, nacrtom Zakona o javnom redu i miru proširila bi se definicija pojma javnog mjesta na društvene medije. Iz organizacije „Human Rights Watch“ vjeruju da su postupci koji se sankcionišu u okviru ovog nacrta široko i nejasno formulisani. 

Iako su prekršaji u članu 7. i 8. postojeći prekršaji i po aktuelnom zakonu, proširenje tih prekršaja na društvene medije moglo bi dovesti do samovoljnih optužnica protiv ljudi koji se jednostavno izražavaju na internetu, piše Vilijamson. 

"Stoga postoji rizik da će se tim zakonom prigušivati javna rasprava na internetu i da bi on mogao podstaknuti samocenzuru na tom mediju“, istaknuto je u pismu.

"Human Rights Watch" podsjeća NSRS da je sloboda izražavanja temeljno ljudsko pravo u demokratskom društvu, pošto su slobodni protok ideja, mišljenja i informacija preduslovi za funkcionisanje političkih procesa.

„Sloboda izražavanja služi i kao kritička provjera organa izvršne vlasti, najvećim dijelom kroz postojanje nezavisnih internetskih i ostalih novinskih medija koji, uz aktere civilnog društva, igraju ključnu realnu ulogu u vršenju pritiska na organe vlasti u cilju daljnjeg demokratskog razvoja“, navedeno je u pismu.

„Human Rights Watch“ upozorava RS da je, kao država-potpisnica međunarodnih i regionalnih sporazuma vezanih za ljudska prava, Bosna i Hercegovina dužna da poštuje slobodu izražavanja utjelovljenu u članu 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Međunarodne povelje o građanskim i političkim pravima, te u članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

autor: Frontal

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog