Region

Protojerej SPC protjeran, predstavlja prijetnju za bezbjednost

PODGORICA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore donijelo je rješenje o proterivanju podgoričkog paroha Srpske pravoslavne crkve Velibora Džomića zbog toga što, kako je ocjenjeno, predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednost, prenijeli su danas crnogorski mediji.

Prema tom rješenju, Džomić mora da napusti Crnu Goru do ponedjeljka, prenosi RTV Crne Gore.

Džomić mora da napusti Crnu Goru jer je poslije četiri godine sporenja MUP CG donio pravosnažno rješenje kojim mu se to nalaže.

Crnogorski MUP je takvu odluku donio na osnovu novog mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da Džomić predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost, prenio je podgorički list "Vijesti” izjavu neimenovanog izvora iz policije.

Džomić se juče oglušio o poziv policije da se javi inspektoru za strance, na šta je po zakonu obavezan. Njemu je saopšteno da inspektoru za strance mora da se javi najkasnije do nedjelje u podne, navodi list.

Eventualna nova tužba Upravnom sudu ne odlaže izvršenje rješenja MUP-a.

Prema policijskim izvorima, Džomić je bio jedan od organizatora protesta zbog posjete zamjenika kosovskog premijera Hašima Tacija Crnoj Gori.

Upravo zbog pitanja Kosova, Džomić je ranije dospio u dosijee Agencije za nacionalnu bezbjednost. Nakon jednog od sporova pred Upravnim sudom on je izjavio novinarima da u mišljenju Agencije za nacionalnu bezbjednost piše da „narušava međuvjerski sklad”, da je prije sedam godina "podsticao demonstrante da, za vrijeme mitinga opozicije protiv priznanja Kosova, zapale Skupštinu" i da se “protivi odluci Vlade da prizna Kosovo”.

Džomićev advokat Zoran Piperović je rekao da je policija rješenje o protjerivanju pokušala da uruči protojereju dok je vršio vjerski obred, prenijela je na svom sajtu RTV Crne Gore.

"Džomić je vršio vjerski obred te stoga nije mogao ni da primi rješenje. Kao njegov prijatelj i građanin ogorčen sam ovakvom reakcijom MUP-a. Rezignacija ima više nivoa. Najniži nivo je činjenica što je njegovom zahtjevu udovoljeno tri puta da može da ostane na teritoriji Crne Gore do odluke Upravnog suda koje su uvijek bile u njegovu korist", kazao je Piperović.

On je naglasio da je "tjeranje iz države doktora nauka, sveštenika, profesora na univerzitetu, roditelja i hranitelja porodice grijeh".

izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog