Vijesti

Samohrani roditelji na margini društva: Alimentacija samo pusti san

Samohrani roditelji, njih oko 3.000 u Republici Srpskoj, godinama su na margini društva.

Zakoni koji regulišu njihov položaj se skoro uopšte ne poštuju. Pogotovo se to odnosi na uplaćivanje alimentacije gdje prema podacima Udruženje samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica “Ponos”, više od 70 odsto osoba koje imaju po zakonu ovu obavezu istu ignorišu godinama.

Takođe, u Republici Srpskoj institucije nisu napravile registar samohranih roditelja i kako stvari stoje i neće ga napraviti.

Resorna ministarstva u Vladi RS tako već nekoliko godina guraju pod tepih probleme samohranih roditelja. Zato je sav ovaj posao pao na leđa osoba kojih se to tiče i Udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica “Ponos” iz Banjaluke, koji su započeli izradu registra, odnosno socijalnih karata prije svih članova pomenutog udruženja koje već okuplja stotinjak samohranih majki i očeva.

Radmila Mirnić, samohrana majka i predsjednica Udruženja koje postoji šest godina, kaže za “Novosti” da je položaj samohranih majki i očeva u Srpskoj katastrofalan.

- Nemamo nikakve olakšice. Tu mislim na subvencije za vrtiće naše djece, knjige za škole, razne stipendije. A pored toga moramo i sami da se borimo na sudovima za svoja prava, - ističe Radmila.

Upravo zbog toga jedan od prioriteta Udruženja “Ponos” je bio da se obezbijedi samohranim roditeljima besplatna pravna pomoć, što su i uspjeli preko Udruženja “Vaša prava BiH”.

Jedan od gorućih problema je naplata alimentacije, što u Srpskoj nije kažnjivo, kao recimo u Crnoj Gori, gdje se ide u zatvor ako se ne plaća alimentacija.

- Stotine ljudi ne uplaćuju alimentaciju i ne biva sankcionisano. To se mora promijeniti. Zato je jedan od ciljeva našeg udruženja izmjena zakonske regulative i pooštravanje kazni. Drukčije se neće moći riješiti ovaj problem. Osim toga, krenućemo i sa tužbama prema onima koji ne ispunjavaju svoju obavezu - pojašnjava Radmila Mirnić.

Da je ovo udruženje ozbiljno u namjeri da pokrene priču o pravima samohranih roditelja sa mrtve tačke pokazuje i činjenica da su dio mreže udruženja na nivou BiH.

- U cijeloj BiH samohrani roditelji su na margini društva i to se mora mijenjati. U našem udruženju zasada pored pravne pomoći imamo i savjetovalište, ali se bavimo i humanitarnom i socijalnom pomoći za porodice sa jednim roditeljem - ističe Radmila.

SIMBOLIČNE CIFRE

Alimentacije u Srpskoj su izuzetno malene i iznose od 50 maraka pa do 30 odsto plate. Isplaćuju se majci ili ocu dok dijete ne napuni 18 godina, a zatim može dijete da podnese zahtjev da se nastavi isplaćivati zbog školovanja do 26. godine.

Prije nekoliko godina u Srpskoj se povela priča oko osnivanja Alimentacionog fonda. To je obećavao i tadašnji premijer Aleksandar Džombić, ali od toga nije bilo ništa.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog