Tehnologija

Kako se zarađuju pare na YouTube: Pojedini kanali zarade do 20 miliona evra godišnje

Najplaćeniji kanali na YouTube posvećeni su igračkama i video igricama, a najveća godišnja plata jednog od najposjećenijih YouTube kanala kreće se u rasponu od od 1,2 miliona evra, do čak 20 miliona, pokazuje analiza koju sprovodi specijalizovani statistički sajt Social Blade.

Kanal koji ima najviše posjeta i najveću zaradu je “Dizni kolektor bi-ar” (DisneyCollectorBR) koji sadrži videokomentare Diznijevih igračaka, a preko najniže zarade, vlasnici tog kanala, prema procjeni, mogu da zarade i do 18 miliona evra. 

Popularnost nekog kanala Social Blade određuje brojanjem posjeta koje su zabilježene u određenom periodu, kao i brojanjem komentara i “pretplatnika” kanala. 

Pored popularnosti koja se broji sa preciznošću,  Social Blade posmatra i zaradu vlasnika kanala, ali ona nije eksplicitno vidljiva već se utvrđuje na osnovu procjene i daje su okviru minimalne i maksimalne vrijednosti. 

Po tim procjenama, iza kanala “DisneyCollectorBR”, koji zarađuje minimalno 1,2 miliona evra godišnje, na listi prvih deset su kanali “Pju daj paj” (PewDiePie) koji objavljuje videa o igrama sa minimalnom zaradom od milion evra godišnje i “Litl Bejbi Bum” (LittleBabyBum) kome su dječje pjesmice osnovni sadržaj i koji zarađuje minimalno 740.000 evra godišnje. Slede “Popularmos” (Popularmmos) koji emituje videi o igrici “Majnkraft” (Minecraftu) sa minimalnom zardom od 655.000 evra godišnje i “Blukolekšn” (Blucollection) sa svojim prikazima čovjeka koji se igra plastelinom i minimalnom zaradom od 630.000 evra godišnje. 

Na šestom mjestu sa zaradom od 610.000 evra je kanal “Stempilonghed” (Stampylonghead) koji se takođe bavi igricom “Majnkraft”, a na sedmom kanal “Dizni kar tojs” (DisneyCarToys) sa svojim kratkim filmovim za djecu i minimalnom zaradom od 560.000 evra godišnje. 

Na listi deset najplaćenijih kanala na YuoTubu poslednja tri mjesta zauzimaju kanali “Di dajmond Majnkraft” (TheDiamondMinecart) sa video prikazima o “Majnkraftu” i zaradom minimalno 520.000 evra godišnje, zatim “Marki Plajer gejm” (MarkiPlierGame) sa prikazima o igrama – minimalno 515.000 evra godišnje i “Džek šeptik aj” (Jacksepticeye) sa video prikazima o igrama i “minimalcem” od 490.000 evra godišnje. 

Maksimalne zarade ovih kanala su od osam do 20 miliona evra godišnje, kažu u Social Blade. 

izvor: Blic.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog