Vijesti

BiH pod snijegom: Na Bjelašnici visina snijega 2,5 metra

Snijeg koji od sinoć u većem dijelu Bosne i Hercegovine nije prestao padati prouzrokovao je poteškoće u saobraćanju širom države. Nakon što je Krajina već nekoliko dana prekrivena snijegom zbog kojeg su mještani brojnih naselja ostali bez struje, prohodnih ulica i funkcionalnih škola, snijeg je jačim intenzitetom os sinoć počeo padati i u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Kaknju, Travniku...

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, više padavina se očekuje poslijepodne i u noći na utorak, što bi stanovnicima moglo pruzrokovati ozbiljnije poteškoće u kretanju jer se već danas očekuje novih 20 do 30 centimetara snijega. 

Takođe, zbog snijega koji intezivno pada, u većem dijelu BiH otežano je saobraćanje. Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolovoz. 

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme. 

Na dionicama cesta gdje su u toku radovi saobraća se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa. 

Na Bjelašnici, jednoj od naših olimpijskih planina, tokom noći snijeg je dosegao visinu od 2,5 metra. 

Staze za skijanje su u funkciji iako vremenski uslovi nisu baš najpovoljniji za skijanje zbog jakog vjetra. 

U Banjoj Luci leden dan 

U 7 sati u Banjoj Luci izmjerena temperatura iznosila je -8 stepeni, dok će maksimalna dnevna danas biti najviše -1 stepen Celzijusovih, izjavio je to za "Dnevni avaz" meteorolog Hidrometeorološkog Zavoda (HMZ RS) Republike Srpske Draško Rudan. 

- To znači da u Banjoj Luci danas imamo ledeni dan, jer dnevna temperatura ni u maksimumu neće ulaziti u plus. Sunčani intervali trenutno postoje, ali i izuzetno hladan sjeverozapadni vjetar -  naglasio je on.

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog