Vijesti

U Srpsku se iz FBiH doselilo 3.466 ljudi

Iz FBiH u prošloj godini prebivalište u Srpskoj prijavilo je 3.466 stanovnika, dok se u istom periodu iz Srpske u FBiH preselilo 2.794 osoba.

U Agenciji za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) kazali su da je ukupno 4.324 lica lani odjavilo prebivalište iz BiH. Kada je u pitanju prijava prebivališta iz FBiH u RS, na prvom mjestu sa najvećim brojem prijavljenih nalazi se Banjaluka, u kojoj je lani prebivalište prijavilo 397 ljudi iz FBiH.

Na drugom mjestu je Doboj, u kojem se prijavilo 266 lica, dok se na trećem nalazi Bijeljina sa 244 "prenesenih" prebivališta iz FBiH - kazali su u IDDEEI.

Kada je u pitanju odjava prebivališta iz Republike Srpske takođe prednjači Banjaluka, koju je lani napustilo 285 lica, zatim slijedi Doboj sa 238 odjavljenih. U udruženjima Srba u Federaciji istakli su da je glavni razlog sve veće migracije iz FBiH ka Republici Srpskoj diskriminacija Srba u ovom entitetu BiH.

Srbi pod pritiskom odlaze iz Federacije. Njihova prava u FBiH niko ne poštuje, zbog čega se stalno sele. Osim toga, rijetki su oni Srbi koji su se zaposlili u FBiH, projekti koji su namijenjeni njima nestaju preko noći, a često su izloženi i verbalnom i fizičkom maltretiranju. Svi ti pritisci natjerali su Srbe da odlaze iz FBiH - istakao je predsjednik Udruženja Srba u Kalesiji Milisav Garić.

On je dodao da sve što su vlasti u BiH obećale da će uraditi u interesu Srba nije ispoštovano.

Zbog svih tih vidova diskriminacije možemo očekivati da se i u idućem periodu iz FBiH iseli onaj mali broj Srba koji je ostao - kazao je Garić.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog