Region

Moskvu zamijenili imanjem u Srbiji

Više od 20 ruskih porodica u posljednje dvije godine kupilo je napuštena imanja u okolini Vrnjačke Banje kako bi proizvodili organsku hranu, meso i pekli rakiju.

Jelena Makijev je sa suprugom prije dvije godine došla na odmor u Vrnjačku Banju i više se nisu vraćali u Moskvu. Posao u prosvjeti su zamenili za motiku i spokojan život u Srbiji.

"Ovo je 'dunja', nju najviše volim i nju sami pravimo", kaže Miša Makijev.

Jelena Makijev objašnjava da od sto kilograma dunje, bude samo 10 litara rakije i dodaje da je najbolja.

Na napuštenim imanjima u okolini Vrnjačke Banje gdje, kako kažu, 20 godina nije zaboden ašov, proizvodnjom organske hrane, mesa i srpske rakije bavi se već dvadesetak ruskih porodica. Nekima je cilj da od proizvodnje organske hrane žive, a drugi bi, opet, samo da se zdravo hrane.

"Nećemo više da jedemo plastično voće i povrće, koje se ne kvari po nekoliko mjeseci", kaže Svetlana Čudakova.

Svetlana i njen suprug su u selu Grašac posadili 130 novih sadnica šljiva, dunja i kajsija. Komšije Dmitrij i Jevgenija Košeljev uskoro će postaviti plastenike, a, kada srede kuću, onda će, kažu, uzgajati i mangulice. Njihov sin Denis, koji je sedmi razred, od septembra je krenuo i u srpsku školu.

Dvanaestogodišnji Denis Koseljev rekao je da se ovde živi polako, dok je u Moskvi tempo života mnogo brži.

Napuštena domaćinstva u selima oko Banje postala su interesantna ruskim porodicama, jer za manje od 15.000 evra mogu da dobiju kuću sa imanjem. Zemlja je neiskorišćena a plodna. Posvetili su se poljoprivredi i seoskom turizmu.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog