Region

Titova vila za 50.000 evra mjesečno

Split nudi hotelijerima Titovu vilu pod Marjanom u zakup na 30 do 40 godina, za 50.000 evra mjesečno, ali uz uslov da zakupac u njenu obnovu uloži 10 miliona evra.

"Vila Dalmacija", u sastavu nacionalnog parka Marjan, važila je za sjedište komunističke elite, zbog čega je u Splitu i dalje zovu samo – Titova vila, prenosi Jutarnji.

Sa promjenom režima vila je počela da propada, a državnici su je sve manje koristili.

U toj vili je 1990. nastala poznata fotografija Alije Izetbegovića, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana koji su tu održali prvi sastanak i razgovarali o budućnosti Jugoslavije.

Vila je bila u vlasništvu Grada Splita, koji ju je koristio u protokolarne svrhe, a ponekad iznajmljivao i za raskošna vjenčanja, ali to je donosilo samo gubitak.

Sada gradske vlasti namjeravaju da "Vilu Dalmaciju" ponude u koncesiju onom ko uloži barem deset miliona evra u njenu obnovu. Vila je dotrajala iako spolja djeluje uređeno.

Prošle godine je proslavila stotu godišnjicu.

Vrijednost vile i njenih osam hektara zemljišta procijenjena je na 120 miliona evra.

Konkurs za dodjelu koncesije još nije raspisan, ali prve informacije govore o tome da bi Grad od koncesionara, osim početnog ulaganja, tražio i oko 50.000 evra mjesečne najamnine.

Investitor bi zauzvrat 30 ili 40 godina imao pravo da obavlja turističku djelatnost u Vili i na njoj da zarađuje, a objekat bi po isteku koncesije bio vraćen na upravljanje Gradu Splitu, piše Jutarnji list.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog