Vijesti

Banjaluka: Šampioni sportskog turizma Jugoistočne Evrope

Grad na Vrbasu je ove godine, po odluci međunarodnog stručnog žirija Međunarodnog centra za turizam i ugostiteljstvo, pripala čast da ponese titulu najboljeg u kategoriji "Šampion sportskog turizma Jugoistočne Evrope" u konkurenciji 14 zemalja: Turske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Tunisa, Malte i Grčke. Svečana dodjela priznanja biće održana 24. aprila u Beogradu.

 
Direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin za "Novosti" kaže da je ovo do sada najveće priznanje gradskoj turističkoj organizaciji u dosadašnjem radu i podstrek za još kvalitetniji rad u tekućoj i narednim godinama.
 
- Ovo je zaista velika nagrada i ogromna motivacija za budući rad. Priznanje se odnosi na cijelu Jugoistočnu Evropu, tako da je velika čast naći se na tronu u konkurenciji 14 veličanstvenih zemalja koje takođe imaju šta da ponude u turizmu - kaže Barašin.
 
On podsjeća da se broj turista u Banjaluci drastično povećao još od organizovanja Svjetskog prvenstva u raftingu 2009. godine.
 
- To je bila smotra u čijem finansiranju je učestvovala i Evropska unija, jer su prepoznali kvalitet naših predispozicija, a to su prelijepa prirodna prostranstva i kapaciteti rijeka - navodi Barašin. - Poslije toga uslijedila su još brojna međunarodna takmičenja u kajaku, kanuu, dvoranskim i ekstremnim sportovima, Svjetsko prvenstvo u kuglanju, pa rukometu, regate...
 
Prošle godine Banjaluka je bila uspješan domaćin Svjetskog prvenstva u padobranstvu čija je organizacija dobila najveće ocjene Svjetske padobranske asocijacije, organizovana je regata Banjaluka - Beograd, a planirano je i Evropsko prvenstvo u raftingu u kanjonu Vrbasa koje su spriječile majske poplave.
 
- Organizatori pomenutog izbora uzimaju u obzir događaje na nivou godine, ali i infrastrukturu nastalu prethodnih godina koja pruža uslove za buduća takmičenja i privlači veliki broj inostranih turista za rekreativni sport. Naš cilj u narednom periodu je da opravdamo kako ovu titulu tako i epitet koji godinama već nezvanično nosimo, a to je da smo grad gostoljublja i sporta - kaže Ostoja Barašin.
 
Inače, međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva proglasio je prošle godine Banjaluku za najgostoljubiviji grad Jugoistočne Evrope.
 
izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog