Region

Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović

Na zagrebačkom Markovom trgu u podne će početi inauguracija hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Sve je spremno u Zagrebu za inauguraciju novog šefa države, Kolinde Grabar Kitarović, koja je u drugom krugu izbora 11. januara u neizvjesnoj trci tijesno pobjedila kandidata SDP-a i dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića.

Na zagrebačkom Markovom trgu juče je održana generalna proba ceremonije polaganja zakletve koja će početi tačno u podne.

Zagreb će danas ugostiti 88 stranih delegacija, od kojih će osam predvoditi šefovi država, četiri predsjednici parlamenata odnosno senata, jednu premijer, dok će ostale delegacije uglavnom biti predvođene ministrima ili ambasadorima.

Na svečanosti Srbiju predstavlja premijer Aleksandar Vučić, koji je doputovao u Zagreb, dok će BiH predstavljati članovi Predsjedništva BiH.

Nakon što Kolinda Grabor Kitarović zvanično preuzme poziciju šefa države, Hrvatska će poslije nekoliko godina ponovo ući u period kohabitacije.

Početak svečanosti inauguracije, koja će trajati nešto manje od jednog sata, označiće pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak tačno u podne, uz zvonjavu zvona sa Crkve sv. Marka ispred koje se i održava inauguracija.

Nakon intoniranja himne "Lijepa naša domovino", slijedi inauguracioni govor prve hrvatske predsjednice u istoriji države koji će trajati oko 25 minuta.

Ceremonija će biti zatvorena uz muziku četiri hora i vojnog orkestra, nakon čega će Kolindi Grabar Kitarović moći da čestitaju domaće i strane zvanice na Markovom trgu.

Potom će hrvatska predsjednica ugostiti oko 200 gostiju na prijemu, kao i 40 zvanica na svečanom ručku.

Za praćenje inauguracije akreditovano je oko 300 domaćih i stranih novinara koji će biti smješteni na prvom spratu Gradske vijećnice, dok će jedan broj fotografa i kamermana pratiti svečanost tik uz pozornicu.

Očekuje se da će inauguraciji prisustvovati i oko 2.000 građana.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog