Region

Srbija obilježava Dan državnosti

BEOGRAD - Srbija će danas nizom manifestacija obilježiti Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donijet Sretenjski ustav.

Premijer Aleksandar Vučić položio je vijenac Vlade Srbije na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava, i poručio da je uvjeren da je Srbija na veoma dobrom putu.

Ceremonija polaganja obavljena je uz najviše državne i vojne počasti, uz počasnu jedinicu Garde Vojske Srbije i Reprezentativni orkestar Garde, a prisustvovati su i ministri Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Aleksandar Vulin i Nikola Selaković.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će prisustvovati ceremoniji polaganja vijenaca na spomeniku Neznanog junaka na Avali i dodijeliti odlikovanja.

Među odlikovanima povodom Dana državnosti su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama, Smilja Avramov za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti, američki profesor Noam Čomski za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih djelatnosti.

Odlikovani su i Vaterpolo savez Srbije za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima, profesor Ivan Klajn za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

Predsjednik Srbije će prisustvovati i otkrivanju spomen-obilježja "Oko sokolovo" - Na Braniku otadžbine 1914.-2014.u Domu Vojske Srbije, a uveče će organizovati i svečani prijem.

Premijer Vučić je ranije je najavio da će lovorov vijenac na spomeniku Davidoviću položiti pred odlazak u Zagreb, na inauguraciju nove hrvatske predsjednice.

Dodao je da će tokom boravka u Zagrebu posjetiti Mitropoliju SPC, te da će sa predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) Miloradom Pupovcem prisustvovati liturgiji na Dan srpske državnosti - Sretenje u pravoslavnoj crkvi u Zagrebu.

Ceremonija polaganja vijenca biće obavljena uz najviše državne i vojne počasti koje će, tom prilikom, odati počasna jedinica Garde Vojske Srbije i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.

Na Dan državnosti, 15. februara, posjetioci će moći besplatno da posjete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovaće u Kosovskoj Mitrovici svečanoj akademiji povodom Dana državnosti Srbije. 

Povodom Dana državnosti Srbije, u Beogradu će, na Trgu Nikole Pašića posjetioci imaju priliku da vide postavku "Srbija 1914" i njenu tematsku ekstenziju izložbe "Žensko lice Velikog rata", podsjećaju iz Istorijskog muzeja Srbije.

Sretenje, Dan državnosti Srbije, ove godine će se praznovati tri dana s obzirom na to da 15. februar pada u nedjelju, pa će neradni dani biti ponedjeljak i utorak.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog