Region

Vučić: Prošlo vrijeme političkih ponižavanja

Dolazak predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, prema ocjeni šire javnosti, bilo je najveće iznenađenje.

Vučić je za "Dnevni avaz" rekao da je njegov dolazak pokazatelj želje za unapređivanjem regionalne saradnje, naglašavajući da je prošlo vrijeme političkog ponižavanja jednih naspram drugih.

Osvrnuo se i na saradnju zvaničnog Beograda i Sarajeva, rekavši da u budućnosti očekuje unapređivanje odnosa, koji su i sada na dobrom nivou.

Komentarišući potpisivanje zajedničke izjave bh. lidera za reforme na putu ka Evropskoj uniji, Vučić je rekao da se radi o suverenoj odluci domaćih političkih lidera.

"To je suverena odluka predstavnika sva tri naroda u BiH. Što god bih vam rekao, bojim se da bi neko drugi mogao to protumačiti na sljedeći način: 'Evo ga, umiješao se u unutrašnje probleme BiH'. Ja se ne želim miješati u unutrašnje probleme BiH. Tu odluku donijeli su ljudi u BiH. Dakle, to je odluka svih konstitutivnih naroda, odnosno Srba, Bošnjaka i Hrvata. Potpisivanje te izjave jasan je odgovor šta narodi u Bosni i Hercegovini žele", istakao je Vučić.

Odgovarajuće na pitanje o tome kako vidi dosadašnju saradnju BiH i Srbije te rješavanje otvorenih pitanja, Vučić kaže da stvari mogu biti bolje.

"Mi imamo dobre odnose i mislim da će ti odnosi ići nabolje. Sreo sam se u Zagrebu sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. Razgovarao sam s njima, jer kada ste u autobusu zajedno onda vam je lako da sa svima stupite u kontakt", kaže on.

Vučić dodaje da očekuje uskoro i susret sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, s kojim se nije vidio devet mjeseci, što je, prema njegovim riječima, dugo.

"Situacija je dobra. N vidim prevelike probleme osim onog što je prisutno već godinama i decenijama. Vidim jedan novi nalet i zalet za budućnost u regionu. Vjerujem da svi to misle i očekuju. Mislim da je prošlo vrijeme razmišljanja u kojem neko očekuje da će drugoga pobijediti ili ponižavati. Ta vremena vidim iza nas", naglasio je premijer Srbije za "Avaz". 

izvor: Fena

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog