Anketa

Nova anketa: Podržavate li ukidanje "bijelog hljeba"

Ukidanje „bijelog hljeba“ ili isplate naknada nakon prestanka mandata funkcionerima tema je koja je ovih dana zaokupila pažnju medije, a proširila se na entitetski nivo, otkako je ovaj zahtjev prošao proceduru Parlamenta BiH.

Ista priča sada se preselila na nivo RS i FBiH, pa su iz Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske naveli da će na jednoj od narednih sjednica pokrenuti pitanje smanjenja ili ukidanja naknada, odnosno isplate plata izabranim funkcionerima i nosiocima funkcija u RS šest mjeseci nakon što im istekne mandat.

U RS trenutno pored poslanika, pravo da primaju plate nakon što odu sa funkcije u narednih šest mjeseci imaju i funkcioneri jedinica lokalne samouprave te ministri u Vladi RS, ali i pojedini članovi agencija i komisija.

Iako se navodi da je većina poslanika za ukidanje ili umanjenje ovih naknada, još niko nije zvanično podnio incijativu.

U FBiH Klub Saveza za bolju budućnost BiH uputio je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH po skraćenom postupku brisanje člana 11. Zakona o platama i naknadama u organima FBiH, koji je propisivao pravo za imenovane funkcionere da ostvaruju naknade na plate u periodu od godinu poslije prestajanja isteka funkcije.

Tim potezom bi se došlo do 9 miliona maraka uštede u FBiH samo u jednom mandate.

U FBiH pravo na “bijeli hljeb” imaju i savjetnici funkcionera  i to sa samo šest mjeseci savjetničkog rada!

U Frontal anketi pitamo posjetioce "Da li biste podržali inicijativu o ukidanju "bijelog hljeba" funkcionerima nakon isteka njihovog mandata?".

Glasti možete u polju "Anketa" u donjem desnom uglu.

autor: Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog