Tehnologija

Može li CIA klimu pretvoriti u oružje?

Da klima može da se koristi kao oružje, po snazi ravno nuklearnoj bombi, zvuči kao nešto što isključivo možemo vidjeti na velikom platnu, međutim viši klimatski naučnik je zabrinut jer su američke obavještajne službe pokazale veliki interes prema „geo-inženjeringu“, piše Gardijan.

„Geo-inženjering“ se nastoji boriti protiv klimatskih promjena uklanjanjem CO2  iz atmosfere ili povećanjem refleksivnosti, odnosno izbjeljivanjem oblaka iznad mora koji bi imali efekat hlađenja jer bi odbijali svjetlost od Zemlje. 

Mnogi ekološki aktivisti kritikuju ove tehnike, te vjeruju da bi  „geo-inženjering“ mogao imati mračnu i zlokobnu stranu, piše Gardijan.  

Alan Robok, koji je proučavao potencijalni uticaj nuklearne zime iz 1980. godine, podigao je uzbunu zbog toga što je CIA finansirala jedan dio izvještaja o različitim pristupima klimatskim promjenama, a koji je sačinila Nacionalna akademija nauka. CIA je pokazala veliko interesovanje prema „geo-inženjeringu“, ali Roboku nije jasno zašto. 

Pretvaranje vremenskih prilika u oružje nije ništa novo. Dokumenti iz Velike Britanije pokazuju da su prije 99 godina, u stanici u Orfordnesu, vršeni eksperimenti na proizvodnji vještačkih oblaka, a koji su trebali da budu korišteni protiv njemačkih letjelica, piše Gardijan. 

Kao i mnogi drugi vojni eksperimenti, ovaj eksperiment nije uspio, međutim 1967/8 SAD je uspjela povećati padavine za oko 30 odsto na dijelovima Vijetnama u pokušaju da smanji kretanje vojnika i resursa u južnom dijelu te zemlje. 

U posljednjih nekoliko godina proširile su se razne teroije o tome kako američki program HAARP  manipuliše vremenskim prilikama. To je program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije kojeg su osmislile američke vlasti i u kojem se koriste radio valovi visoke frekvencije za istraživanja gornjih slojeva atmosfere, odnosno ionosfere radi poboljšanja komunikacijskih i navigacijskih sistema na Zemlji. Međutim, mnogi tvrde da je ovaj sistem sposoban mijenjati vrijeme, onesposobljavati satelite i vršiti kontrolu nad ljudima.

Ako je HAARP toliko uspješan, zašto se zatvara ove godine? 

Ljudi koji vjeruju u ove mogućnosti HAARPA,  tvrde da zatvaranje ovog programa nije znak da su njihove teorije ipak samo to, teorije. Neki vjeruju da se klimom već uveliko upravlja, kao dokaz koriste i  kondenzacijske tragove koje avioni ostavljaju na nebu. Klimatski naučnici odbijaju ovakva vjerovanja, te tvrde da dokazi koji navodno potkrepljuju ove teorije demonstriraju bezgranični obim ljudske mašte, a ne napredak u primjeni tehnologije. 

Robok ima pravo da bude zabrinut, jer niko ne želi da tehnologija koja može da utiče na klimatske pojave padne u pokrešne ruke. Međutim, činjenica je da mi još nismo klimatski Bog, da još nismo razvili tehnologije koje mogu zaustaviti globalno zagrijavanje i uticati na klimatske promjene širom planete Zemlje.  

autor: Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog