Vijesti

Vlada Japana pomaže sanacije klizišta u BiH

Vlada Japana ulaže 6,2 miliona KM u projekte upravljanja rizicima od klizišta i sanacije centara za djecu s invaliditetom u BiH

Kao odgovor na dugoročne potrebe nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine, Vlada Japana u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) pokreće projekat „Upravljanja rizicima od klizišta“ u vrijednosti od 5 miliona KM, te 1,2 miliona KM vrijedan projekat „Sanacija i rekonstrukcija centara za djecu s invaliditetom u Bosni i Hercegovini“, koji će provesti Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH.

Klizišta su stalna opasnost u BiH i ona predstavljaju jedan složen i sve veći problem za sve nivoe vlasti, a posebno za lokalne zajednice pogođene klizištima. Prema Procjeni potreba za oporavkom, poplave u maju 2014. godine aktivirale su više od 3.000 klizišta širom zemlje, što je dovelo do uništenja gotovo 2.000 kuća.

Projektom Upravljanja rizicima od klizišta u vrijednosti osiguraće se konkretna podrška lokalnim vlastima na 9 područja pogođenih klizištima i poplavama za sanaciju i stabilizaciju klizišta putem ulaganja s ciljem smanjenja rizika, te za jačanje kapaciteta za upravljanje klizištima i njihovo praćenje.

U okviru projekta„Sanacija i rekonstrukcija centara za djecu s invaliditetom u BiH“ biće izvršena sanacija i rekonstrukcija pet Centara za djecu s invaliditetom koji su pretrpjeli štete od poplava u maju 2014. godine, i to u Derventi, Orašju, Bijeljini, Srpcu i Prijedoru. 

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog