Zdravlje

Zašto treba ručno prati sudove?

Roditelji koji ručno peru sudove smanjuju šansu da njihova djeca razviju alergije, pokazalo je novo istraživanje.

Nova studija objavljena u stručnom magazinu “Pediatrics” pratila je da li određene navike u održavanju higijene doma mogu zaštititi djecu od alergija. 

Ideja je da deca koja odrastaju u gotovo sterilnim okruženjima teže razvijaju imunitet. 

Istraživanja su pratila oko 1.000 mališana i njihovih roditelja u Geteborgu i to da li se hrane organski, koliko često jedu fermentisanu hranu i da li peru sudove ručno ili u mašini za sudove. 

Zatim su ispitali da li su djeca imala alergije, astmu ili ekceme, a na poslijetku otkrili da djeca odrasla u domaćinstvima u kojima se sudovi peru ručno upola rjeđe pate od alergija. Na takve tegobe bila su još otpornija, ukoliko su jela fermentisanu ili hranu kupljenu direktno od lokalnih poljoprivrednika. 

Nije jasno da li su baš te navike dovele do toga da mališani ne pate od alergija, ali stručnjaci smatraju da je upravo to slučaj. 

Naime, ukoliko jedu iz ručno opranih sudova ili u ishrani imaju mnogo fermentisanih namirnica i onih uzgojenim na manjim farmama, djeca su izložena bakterijama koje jačaju imuni sistem, kaže Bil Heselmar sa Univerziteta u Geteborgu, koji je predvodio ovu studiju.

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog