Region

EP: Odbačeni hrvatski zahtjevi o Srbiji

Zahtjevi hrvatskih poslanika da se u rezoluciju EP o Srbiji ugradi niz uslova u vezi s neriješenim pitanjima u odnosima dvije države uglavnom nisu prihvaćeni.

 
Hrvatski zahtjevi uglavnom nisu prošli kroz proceduralne filtere parlamenta ili su znatno ublaženi, saznaje Tanjug iz uvida u tekst usaglašenih amandmana.
 
Članovi Spoljnopolitičkog komiteta EP raspravljaće po podne o prijedlogu rezolucije izvestioca Dejvida Mekalistera o napretku Srbije u evropskim integracijama i o amandmanima na Mekalisterov prvi nacrt, koji je Komitetu predstavljen prošlog mjeseca. 
 
Poslanici iz Hrvatske tražili su tada da se u rezoluciju unesu amandmani u kojima se, između ostalog, zahtijeva korekcija granica na Dunavu, pronalaženje svih nestalih u ratu u Hrvatskoj, kompenzacija za pripadnike hrvatskih oružanih snaga koji su prošli kroz zarobljeničke logore, kao i da Srbija odustane od procesuiranja optuženih za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj. 
 
Većina tih zahtjeva, međutim, nije ušla u takozvane kompromisne amandmane koji su u međuvremenu usaglašeni kroz konsultacije između poslaničkih grupa i o kojima će se raspravljati u Spoljnopolitičkom komitetu. 
 
Tako se u amandmanima pitanje granice Srbije i Hrvatske uopšte ne pominje, niti se dovodi u pitanje pravo Srbije da sudi optuženima za ratne zločine počinjene na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije. 
 
Umjesto toga, "Srbija se ohrabruje da nastavi saradnju sa Haškim tribunalom i intenzivira domaća suđenja za ratne zločine, uz pojačanu regionalnu saradnju kako bi žrtve i njihova rodbina dočekali pravdu", piše u predloženom amandmanu. 
 
Dodaje se da bi trebalo obeštetiti sve žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji i njihove porodice, bez konkretnog pominjanja ijedne zemlje ili nacije. 
 
Iako su hrvatski poslanici tražili da se u rezoluciji ponovo osudi puštanje na slobodu Vojislava Šešelja i izostanak glasne osude njegovih stavova od zvaničnog Beograda, u kompromisnom amandmanu piše samo da bi "vlasti Srbije trebalo da se uzdrže od antievropske retorike". 
 
S obzirom na to da su kompromisni amandmani već usaglašeni među glavnim poslaničkim grupama, praktično je izvjesno da će oni u tom obliku ući u konačan tekst rezolucije, o kome će se u Spoljnopolitičkom komitetu glasati sutra, a na plenarnoj sjednici EP u martu. 
 
Prema ustanovljenoj proceduri, hrvatski poslanici imaju pravo da traže da se o njihovim zahtjevima koji nisu ušli u kompromisne amandmane glasa posebno, ali dosadašnja praksa pokazuje da su šanse da se oni usvoje minimalni. 
 
Rezolucije EP nisu obavezujuće, ali su Evropska komisija i Savjet EU dužni da ih uzimaju u obzir prilikom odlučivanja.
 
izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog