Region

B92: Tajno predavanje Blera srbijanskim ministrima

BEOGRAD - Nekadašnji britanski premijer Toni Bler posjetio je u srijedu Beograd i održao predavanje ministrima srbijanske vlade, tvrdi Televizija B92, a neslužbene potvrde o posjetu Blera Beogradu dobila je i Hina od izvora bliskih vladi.

Ni vlada niti bilo koji ministar i zvaničnik još nisu službeno potvrdili susret s bivšim šefom britanske vlade, uprkos  nastojanjima reportera B92 da od njih dobije odgovore po izlasku iz klupa poslanika na Dedinju. 

"Njegova posjeta obavijena je velom tajne", tvrdi B92, navodeći da niko od ministara nije želio komentarisati o čemu je bilo riječi na predavanju. 

Prema saznanjima B92, predavanju u Klubu poslanika u Tolstojevoj ulici na Dedinju, prisustvovali su ministri finansija Dušan Vujović, kulture Ivan Tasovac, pravosuđa Nikola Selaković i potpredsjednica vlade i ministrica prometa Zorana Mihajlović, te gradonačelnik Beograda Siniša Mali. 

"Nekadašnjem šefu britanske vlade očigledno je bilo bitno da u Beogradu ostane neprimjećen, pa je zato Klub zastupnika napustio kroz zadnji izlaz, najvjerovatnije kroz kuhinju, u pratnji blindiranih kombija i automobila", navodi B92. 

Prema neslužbenim saznanjima B92, Bler je ministrima "objašnjavao strategiju političkog djelovanja, odnose s javnošću, te kako bi trebali komunicirati s medijima". 

"Takođe, rekao im je da bi se trebalo fokusirati na tri ili četiri teme tokom svog mandata", tvrdi ova beogradska TV stanica. 

Britanski list The Guardian objavio je nedavno da je srbijanska vlada angažovala Blerovu kompaniju TAB. 

"Iako je imao važnu ulogu u odluci da se 1999. bombarduje Beograd, bivši britanski premijer Toni Bler prihvatio je ponudu Aleksandra Vučića i postaje njegov savjetnik, odnosno savjetnik srbijanske vlade", objavio je prošle sedmice The Guardian. 

Ovaj list podsjetio je i da je u vrijeme NATO bombardiranja bivše SR Jugoslavije aktuelni srbijanski premijer Aleksandar Vučić bio ministar informisanja i otvoreni kritičar britanske politike, koju je tada vodio Bler. 

List takođe navodi i da je Vučić bio jedan od recenzenata knjige pogrdnog naziva o Toniju Bleru čiji je autor haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, a to ilustrira preslikom iz knjige u kojem se pod recenzenti vidi i ime sadašnjeg premijera Srbije, nekadašnjeg bliskog saradnika Vojislava Šešelja. 

U ljeto prošle godine beogradski mediji pisali su o navodno tajnoj posjeti Blera Beogradu i sastanku s Vučićem, a srbijanski je premijer tada rekao kako je u dvosatnom razgovoru tražio od Blera konkretnu pomoć u procesu evropskih integracija, te da je dobio uvjeravanja kako je Bler "spreman svojim ugledom i kontaktima pomoći srbijanskoj vladi". 

"Tražio sam konkretnu pomoć i savjet od Blera i kada je riječ o formiranju kabineta. On je poznat po tome da je imao najbolji i najefikasniji kabinet dok je bio premijer, pa je njegovo iskustvo u smislu sistematizacije dragocjeno", rekao je tada Vučić. 

Prema pisanju The Guardiana, poslovni dogovor Blera i Vučić postigli su, navodno, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nakon toga je Bler posljednjih mjeseci redovno posjećivao Beograd.

izvor: Fena

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog