Region

Iz drugih medija (Al Jazeera): Mediji u Srbiji pod kontrolom stranaka

U izvještaju Savjeta za borbu protiv korupcije ocijenjeno je da stranke kontrolišu medije te da nemaju transparentnu vlasničku strukturu.

U izvještaju nezavisnog tijela Vlade Srbije, Savjeta za borbu protiv korupcije, o kontroli medija u toj zemlji, ocijenjeno je da su mediji pod kontrolom političkih stranaka na vlasti i da većina nema transparentnu vlasničku strukturu.

Takođe, navodi se i da se mediji koji su u vlasništvu ministara, političara ili članova njihovih porodica finansiraju novcem poreznih obveznika.

Tri televizije su u vlasništvu porodice Gašić sa juga Srbije. Vladan Gašić vlasnik je TV Zona iz Niša i Sportske TV iz Kruševca, dok je u istom gradu vlasnik TV plus bio njegov otac, aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić.

Izbjegavanje novinara

Dok je do prošle godine bio gradonačelnik Kruševca, iz budžeta tog grada za oglašavanje na Gašićevoj televiziji isplaćeno je oko 100.000 evra. To se navodi u izveštaju Savjeta za borbu protiv korupcije poslije koga ministar odbrane izbjegava novinare.

“Savjet za borbu protiv korupcije, nezavisno tijelo Vlade Srbije, u izveštaju navodi da primjer Gašića, koji je prenio upravljačka prava TV plus na drugu osobu, nije jedini. TV Most, čiji su vlasnici roditelji potpredsjednika vladajućeg SPS-a Dušana Bajatovića, finansirana je iz pokrajinskog budžeta“, kazao je Gašić.

“Ovo je drugi izveštaj Savjeta za borbu protiv korupcije. U periodu između dva izveštaja, a riječ je o pet godina, Savjet navodi da nije bila vidljiva spremnost političkih stranaka da se odreknu uticaja na vlasničku, odnosno uređivačku politiku medija“, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Kažu, veliki je problem medijske scene u Srbiji i netransparentna vlasnička struktura.

Od svih analiziranih medija, više od polovine nema jasno vidljive vlasnike. Istovremeno polovina najutjicajnijih medija kao krajnjeg vlasnika ima kompaniju registrovanu u inostranstvu.

Medijski stručnjak Zoran Ćirjaković kaže da izvještaj pokazuje da medijska situacija u Srbiji nikada nije bila lošija

“Ono što nikada ne možemo gubiti iz vida u kojoj mjeri je DS odlučila da ne pomogne razvoju slobodnih medija već da je uspostavila perverzne mehanizme kontrole i uticaja na medije. To je sada SNS samo nastavila i mi smo došli u situaciju koja je gora nego pod demokratama“, istakao je profesor Fakulteta za medije i komunikaciju Zoran Ćirjaković.

Izvještaj pokazuje da je većina medija sa državnim kapitalom pod direktnom kontrolom političkih stranaka, a uticaj se vrši kroz njihovo finansiranje.

Beskamatni kredit

Navodi se da je Tanjugu Vlada 2012. odobrila beskamatni kredit od 160.000 evra, dok je ta agencija godinu ranije direktno iz budžeta dobila dva miliona evra.  

Očiglednija kontrola, navodi se u izveštaju, vidi se u prošlogodišnjem ukidanju pretplate za RTS.

Tako je javni servis iz budžeta prošle godine dobio 60 miliona evra, dok je istovremeno televiziji otpisan dug od 20 miliona evra.

U resornom ministarstvu nisu željeli da komentarišu izveštaj Savjeta, ali je ministar Ivan Tasovac nedavno izjavio da je u zemljama u kojima postoje velike debate o cenzuri u medijima bespredmetno govoriti o tome da li postoji cenzura, dok je evropski komesar Johannes Hahn upitao gdje su dokazi cenzure u Srbiji.

“Medijska situacija i te cinične izjave zapadnih zvaničnika ili njihove redovne posjete i način kako srpski premijer biva dočekan na Zapadu govore da interes Zapada nije demokratski“, zaključio je Ćirjaković.

Kao što je prije pet godina nastupila tišina u Demokratskoj stranci kada se pojavio prvi izveštaj Savjeta za borbu protiv korupcije, tako i danas vladajuća Srpska napredna stranka šuti i ne komentariše zaključke nezavisnog tijela Vlade Srbije.

izvor: AlJazeera

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog