Region

Pusić: Granicu Srbije i Hrvatske rješavati putem suda

BEOGRAD - Pitanje granice između Hrvatske i Srbije moraće se riješiti odlukom međunarodnog suda, izjavila je hrvatski ministar za spoljne i evropske poslove Vesna Pusić.

"To je najmanje bolno rješenje i ne treba više imati iluzija da se to može riješiti dogovorom", rekla je Pusićeva za beogradske "Večernje novosti". 

Pusićeva je negirala da će Zagreb na bilo koji način zaustavljati Srbiju na njenom evropskom putu, ocijenivši da su odnosi dvije države veoma dobri i korektni. 

"Ne smatram da bi se hrvatski značaj u EU smanjio ulaskom Srbije, već je to i naš bezbednosni interes. Potrebno je napredovanje svih zemalja sa kojima graničimo, prema standardima EU. Na taj način dobijamo sigurne i stabilne zemlje na svojim granicama i zato ćemo pomoći Srbiji na njenom evropskom putu", objasnila je Pusićeva. 

Uoči posjete ministra spoljnih polsova Srbije Ivice Dačića, koji iduće sedmice dolazi u posjetu Zagrebu, Pusićeva je najavila da će dva susjeda konačno riješiti pitanje nestalih. 

"Ima zapravo relativno malo, oko 200 nestalih sa srpske strane. Svi nestali su 'naši' nestali, s tim što su neki etnički Hrvati iz Hrvatske, a neki etnički Srbi iz Hrvatske. Oni su isto naša odgovornost i naš interes da se njihova sudbina rasvijetli", kaže Pusićeva. 

Povodom ocjene predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je sada na redu Zagreb da njega pozove u goste, Pusićeva je najavila da će sa Dačićem razgovarati i o tome da se, kako je navela, raščisti ta situacija. 

izvor: Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog