Region

B92 zbog bezbjednosti novinarke odlaže "Reporter"

U Srbiji ne postoje normalni uslovi za bavljenje novinarstvom ocijenio je predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, nakon što je iz medijske kuće B92 saopšteno da iz bezbjednosnih razloga odloži emitovanje emisije „Reporter“.

Kako je navedeno, odluka je donijeta u dogovoru sa urednicom redakcije „Reportera“ - nekadašnjeg "Insajdera" - poznatom novinarkom Brankicom Stanković.

„Očigledno je da razne interesne grupe – ne samo političke, već i huliganske – i dalje imaju takav uticaj da mogu da dovedu do toga da se novinari osjećaju nezaštićeno, a usljed toga i da se skidaju emisije sa programa“, komentariše Vukašin Obradović, te dodaje:

„To je ozbiljan signal i vlastima i nama u medijima da moraju da se preduzmu ozbiljne mjere kako bi se novinarima osiguralo da bez pritisaka i prijetnji rade svoj posao. Brankica Stanković je zbog sličnih prijetnji već šest godina u pritvoru. Ne smijemo da dozvolimo, prije svega vlast ne smije da dozvoli, da se ponovi takva situacija sa nekim drugim novinarem.“

Iako je ekipa koja je realizovala „Reporter“ često uoči emitovanja svojih serijala primala brojne prijetnje, ovo je prvi put da su odustali od emitovanja projekta.

Obradović smatra da se vlast do sada nije dovoljno ubjedljivo distancirala od onih koji su upućivali prijetnje.

„Ne samo to, već ih je pojačala pojavljivanjem raznih funkcionera vlasti u medijima, koji su prosto na indirektan, a često i direktan način, podržavali te prijetnje. Sa druge strane, sada se i pojedini mediji direktno uključuju u hajku na Brankicu Stanković i ekipu „Insajdera“. Umjesto novinarske solidarnosti, imamo danas medije i novinare koji vode hajku protiv svojih kolega, dovodeći u pitanje i njihovu ličnu bezbjednost. To je sramota i za te medije, ali i za sve one koji tolerišu ovakvo ponašanje“, zaključuje predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije. 

izvor: RSE

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog