Vijesti

World Vision BiH: Sanirano deset škola pogođenih poplavama

Kroz Program brze reakcije na poplave koje su u maju i avgustu prošle godine zadesile Bosnu i Hercegovinu, organizacija World Vision BiH je implementirala projekat pod nazivom "Škole i kutci za djecu u poplavama pogođenim zajednicama u BiH".

Projekat je finansirao njemački Aktion Deutschland Hilft. 

Ovim projektom je izvršena sanacija deset poplavama devastiranih osnovnih škola u devet opština, i to u Olovu, Kalesiji, Sapni, Lukavcu, Kaknju, Visokom, Doboju, Petrovu i Čelincu, saopštio je World Vision BiH. 

Uz to, osnovana su dva Kutka za djecu u opštinama Čelinac i Karanovac, te je pomognuto lokalno obdanište, kao i izgradnja i opremanje igrališta za djecu s posebnim potrebama iz Edukacijsko-rehabilitacijskog centra “Gnijezdo” iz Čelinca. 

Značaj projekta za lokalne zajednice u kojima je projekat implementiran je višestruk i dugoročan. Obnavljanjem poplavljenih škola, preko 3.500 đaka je tokom proteklih mjeseci uspjelo nastaviti nastavni proces u kvalitetnim i primjerenim uslovima. Ovime je djeci, koja trenutno pohađaju obnovljene škole, ali i svim generacijama koje će doći, omogućen pristup kvalitetnijem obrazovanju. 

Kutci za djecu su otvoreni neposredno nakon poplava u 2014. godini. Kroz ove sigurne prostore omogućeno je djeci da nastave da uče i da se razvijaju u toku i odmah nakon krizne situacije. Na taj način djeca mogu da ponovno izgrade svoju otpornost koja im omogućava dalji razvoj i smanjuje neposredne rizike kojima su izloženi nakon prirodne katastrofe. 

Vrijednost projekta je 234,221.23 EUR. Uspješno je realizovan u saradnji sa lokalnim zajednicama, menadžmentom škola, te nadležnim ministarstvima obrazovanja. 

Podršku projektu pružio je World Vision Njemačka. 

izvor: Fena

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog