Vijesti

Rekonstrukcija Ekonomske škole: Učenici zabrinuti za zdravlje, inspektori tvrde da nema opasnosti

Redakciji portala Frontal obratila se učenica Ekonomske škole Banjaluka, ime poznato redakciji, sa željom da sa našim čitaocima podijeli iskustva učenika, a koja se odnose na posljedice izvođenja radova na rekonstrukciji objekta navedene škole.

Naime, Ekonomska škola je dobila donatorska sredstva za rekonstrukciju od UNDP-a, međutim prema tvrdnjama naše sagovornice radovi se vrše u toku nastave i utiču na raspored časova, kao i na zdravlje učenika. 

“Po cijeloj školi je prašina, po hodnicima su radnici i na sve strane je njihov alat i materijal, učenici samo gledaju da ne zapnu negdje i padnu. Zbog prevelike prašine i buđi koja se širi iz učionica gdje se diže parket, dešava se da učenicima pozli, dođe i do povraćanja. Meni se desilo to da sam počela otežano disati i nisam se dobro osjećala, morala sam izaći iz škole da malo dođem sebi. Radnici lakiraju vrata kod školske kuhinje, a učenici se tu hrane. Što je još jedna otežavajuća okolnost, učionice nam se renoviraju i profesori nemaju gdje održati nastavu. Naravno, naša direktorica nema razumijevanja za nas i umjesto da nam sad prekine nastavu, pa da se to nadoknađuje, mi dolazimo u školu i rizikujemo svoje zdravlje, a niko ne mari za to”, objasnila je naša sagovornica. 

Dodala je da je škola trenutno izvor zaraze i bolesti.

Tragom ovih navoda, redakcija Frontala je kontaktirala Odjeljenje za inspekcijske poslove grada Banjaluka koje je juče 11.03, zajedno sa inspektorom za hranu, izvršilo vanredni pregled objekta Ekonomske škole.

Kako nam je rečeno utvrđeno je da su inspekcijski pregledi u Ekonomskoj školi, proteklih dana, vršeni od strane urbanističko-građevinske inspekcije, kao i komunalne policije Gradske uprave grada Banjaluka.

“Inspekcijskim pregledom je utvrđeno da se prostorije škole uredno održavaju, a da je pojačano održavanje higijene prostorija i prostora u kojima se izvode navedeni pripremni radovi. Takođe, pregledom je utvrđeno da se za izvođenje navedenih radova upotrebljavaju namjenski materijali /boje, premazi i dr./ na vodenoj bazi, izuzev boje za unutrašnju stolariju /vrata/, koja je na uljanoj bazi. Pregledom školskog objekta nije utvrđeno prisustvo neprijatnih niti intenzivnih mirisa, izuzev mirisa svojstvenih za objekte takve vrste, kao i radove koji su u toku”, rečeno nam je iz pomenutog Odjeljenja.

Direktor škole i poslovođa gradilišta potvrdili su da se završni i veći radovi, kao i radovi u prostorijama u kojima borave učenici i zaposleni, obavljaju van nastavnog procesa i to uglavnom vikendom, dok je nastava u sali za fizičko u potpunosti obustavljena do završetka radova na rekonstrukciji iste, te da je do sada u više navrata nastavni čas skraćivan na trideset minuta.

Na naše pitanje “da li se mogu i trebaju vršiti ovakvi građevinski radovi dok traje nastava“, dobili smo sljedeći odgovor: 

“Da, mogu se izvoditi radovi na rekonstrukciji školskih objekata dok traje nastava, ukoliko se tim radovima ne utiče negatovno na opšte i posebne sanitarno-tehničke i higijenske uslove u objektima, a „da li trebaju“ procjenjeno je, od strane odgovornih lica u školi, da trebaju, obzirom da krov objekta škole prokišnjava, a oborinske vode su prodirale u suteren objekta u kome se takođe, pored ostalog, izvodi nastava”.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove zaključili su da je svakodnevni boravak u školi, uprkos rekonstrukciji, bezbjedan i da nema opasnosti po zdravlje lica, te da priprema i promet hrane u školskoj kuhinji nisu ugroženi.

Istaknuli su da, prema izjavi direktora škole, u proteklih dvadesetak dana, koliko traju radovi na rekonstrukciji objekta škole, nije bilo pritužbi od strane zaposlenih i učenika škole na izvođenje istih, kao i prijava negativanog uticaja radova na zdravlje učenika i zaposlenih.

“Direktor škole je obavijestio učenike i zaposlene u školi da u slučaju bilo kakvih predispozicija /preosjetljivosti/ na eventualne negativne posljedice izvođenja radova na rekonstrukciji škole, da se takva lica oslobađaju školskih obaveza u vremenu izvođenja radova na rekonstrukciji objekta škole”, dodali su iz Gradske uprave grada Banjaluka.

Radovi će trajati do 18. marta, a usmjereni su na poboljšanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova u školi.   
 
piše: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog