Vijesti

Misija OSCE-a potpisala sporazume o partnerstvu usmjerene ka poboljšanju dobre uprave u BiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini potpisala je danas u Sarajevu Sporazume o partnerstvu sa Savezom općina i gradova Federacije BiH i Savezom opština i gradova Republike Srpske.

Partnerski sporazumi su dio projekta AMCS –„Podrška savezima opština/općina i gradova“ koji se implementira od juna 2013. godine.

Potpisani sporazumi imaju za cilj da ojačaju saradnju između saveza općina/opština i gradova i jedinica lokalne samouprave, a naročito sa općinskim vijećima i skupštinama opština.

Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo je istakao: „ Ovim projektom želimo da se čuje glas jednog od stubova vlasti, naravno kroz Savez, pogotovo kroz dio kako da se razmijene iskustva. U skupštinama rade ljudi koji imaju veliko iskustvo u oblasti lokalne samouprave i to iskustvo mora da se iskoristi za daljnju reformu lokalne samouprave.”

Sekretar Općinskog vijeća Ilidža Azreta Grebović je rekla: „Projekat je omogućio povezivanje i saradnju općina i gradova u FBiH, kao i saradnju između općina FBiH i RS. Organizovanjem konferencija predsjednika i sekretara, u okviru ovog Projekta, savezi općina i gradova su postali predstavnici vijeća i skupština opština.“

Misija OSCE-a u BiH sarađuje sa predstavničkim tijelima na svim nivoima u BiH. Potpisivanjem ugovora sa Savezima, Misija nastavlja da podržava inicijative koje su usmjerene ka poboljšanju dobre uprave u BiH.

izvor: Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog